Čím jsem starší, tím jsem rozumnější… pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a můj muž s odporem ke kroupám, jsme nebyli nejlepší start. Ale zvládl to a výsledek je vynikající.

Pravděpodobně znáte obvyklou verzi, kdy se houbový kuba zapéká. Já jsem ale zvolila krémovou variantu a rozhodně nelituji. Vyzkoušejte také :).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu (Ne)tradiční smetanový houbový kuba

Ingredience na krémového houbového kubu

Množství: 4 porce

1 hrnek uvařených krup
1 hrnek máčených hub
100 g slaniny
Lžíce másla
Sůl
Pepř
1 stroužek česneku
1/2 cibule
100 ml vysokoprocentní smetany

 


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 105 minut

Jdeme na to!

Příprava je základ

Připravit kubu není nic složitého. Jen je potřeba myslet trochu dopředu a nechat zaprvé namočit sušené houby, aby změkly. Večer před přípravou je to ideální.

Také vás bude čekat předvaření krup v osolené vodě. Nejdřív je ale propláchněte a nechte je odstát 30 minut ve vodě. Tu pak osolte a kroupy vařte do změknutí. Čas odhaduji na cca 20-30 minut – záleží na jejich velikosti.

Jiný kuba

Na pánev dejte lžíci másla a opražte pokrájenou cibulku a slaninu. Přidejte uvařené kroupy a také namočené houby i s nálevem. Nechte vše povařit cca 10 minut a přidejte smetanu a prolisovaný česnek a podle chuti přisolte a opepřete. Už to nechte jen trochu probublat a na závěr přidejte špetku majoránky. A je vymalováno.

Nedržela jsem se tradice a houbového kubu jsem nezapékala. Dejte vědět, co si o tom myslíte vy :).

Dobrou chuť a hezké Vánoce s Kubou!

Pája

PS. Mrkněte do našich favoritů pro další origoš věci.