Plněné papriky s rajskou omáčkou se podle mě řadí mezi taková ta kontroverzní jídla, která buď milujete, nebo nenávidíte. Asi je vám jasné, do jaké skupiny se řadím já.:)

Nicméně se musím přiznat, že ve mně plněné papriky s rajskou omáčkou vyvolávají různé pocity. Kombinace výborné náplně s paprikou, která je uvařená (???) a tak zvláštní… těžko říct, jestli mi to vlastně chutná. A do toho ještě ta omáčka. A pak je tu další kontroverze, která by mě vlastně vůbec nenapadla: S čím se plněné papriky vlastně jí? U nás tradičně s brambory na loupačku, ale prý to není normální. Někde s rýží, jinde s knedlíkem nebo chlebem.

I přes celou řadu otázek ale jasně říkám: mám je ráda! Jsou báječné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Plněné papriky s rajskou omáčkou – bezvadná letní klasika

Ingredience na plněné papriky s rajskou omáčkou

Množství: 4 - 6 porcí

8 bílých paprik (500 g)

Na náplň

250 g vepřového mletého masa
250 g hovězího mletého masa
1 špetka soli (5 g)
1 cibule (100 g)
100 g vařené rýže
1 špetka majoránky (1 g)

Na omáčku

500 ml rajčatové passaty
200 ml hovězího nebo drůbežího vývaru
1 malá špetka soli (3 g)
1 rovná lžíce cukru (10 g)
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
1 špetička skořice (1 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Ještě než začneme s receptem samotným, mám pro vás jeden tip na plněné papriky, tentokrát zapečené.

Směs na plnění paprik

Začneme tím, že si připravíme rýži. Pokud nemáte zbytek rýže z předchozího vaření, bude potřeba ji nejprve uvařit. Skvěle se hodí klasická dlouhozrnná rýže, kterou uvaříme v dostatečném množství vroucí osolené vody a to přibližně 20 minut. Je lepší dát spíše více vody (alespoň 2,5 násobek) a případně ji po uvaření slít.

Papriky opláchneme a nožem vykrojíme stopku, poté vyškrábneme jádřinec i zbytky žeber z boků paprik. Papriku ještě opláchneme zevnitř a pokračujeme dál.

Do mísy dáme mleté hovězí a mleté vepřové maso – tato kombinace je nejlepší a vytvoří bezvadnou chuť. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a v prstech promnutou majoránku. Směs osolíme. Jakmile je rýže hotová, necháme ji vychladnout (rozprostřeme ji na talíř a dáme do chladu) a poté ji promícháme společně s masem.

Plníme papriky

Směsí plníme jednotlivé papriky a skládáme je do hrnce vedle sebe. Velmi pravděpodobně vám zbyde část masa, což vůbec nevadí. Navlhčenými dlaněmi s nich uděláme kuličky, které také přidáme k paprikám.

Rajská omáčka

K paprikám přidáme rajčatovou passatu – jemnou rajčatovou omáčku – a také vývar společně s kořením: novým kořením, černým pepřem a špetkou skořice. Dochutíme solí a trochou cukru na zjemnění rajčatové chuti. Takto necháme vařit pod pokličkou alespoň 30 – 40 minut.

Plněné papriky v rajské omáčce jsou za mě nejlepší s vařenými bramborami, ale vy si je připravte s vaší oblíbenou přílohou.

Mějte se krásně a vychutnávejte chutě léta,
vaše Pája