Zapečené hovězí s bramborem a sýrem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/zapecene-hovezi-s-bramborem-a-syrem/
Zapečené hovězí s bramborem a sýrem je vlastně takový pěkný eintopf. Hodíte všechno dohromady, zapečete a máte hotovo.
Je to takový sympatický guláš s bramborama zasypaný sýrem. Nebudu říkat, že jde o něco daleko luxusnějšího či důmyslnějšího, protože podle mě prostě není. Kuchařky i servery se tím nicméně jen hemží a tohle je vlastně taková jedna varianta z tisíce, jak si zapečené maso připravit. Je to samozřejmě dobré, jak se to všechno propojí dohromady, ale dalo by se to zvládnout i bez zapékání a čekání na křupavou krustičku.
Ingredience
Množství: 4 porce½ kg hovězí kližky
1 cibule
1 žlutá paprika
1 střední mrkev
3 bobkové listy
5-7 kuliček nového koření
2 snítky rozmarýnu
2 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
1 lžíce červené papriky
2 dl piva
2dl vody
Sůl
1 nastrouhaná brambora
150 g eidamu či goudy
6 středních uvařených brambor
Postup přípravy
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 110 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Osmahněte si cibulku na oleji, přihoďte na kostky nakrájenou hovězí kližku a nechte maso zatáhnout. Pak přidejte žlutou papriku, mrkev, koření a nastrouhanou bramboru (na zahuštěn), zalejte pivem a vodou, osolte a přidejte rajčatové pyré. Celé pak buď zapečte rovnou v pekáči na 180°C , až maso změkne (to může trvat klidně i hodinu a půl) popřípadě to můžete ošulit jako já a uvařit to v papiňáku. Můj papiňák funguje tak, že za cca 30 minut je maso měkké, ale je potřeba jednat podle toho, jak funguje ten váš. Krapet problém je v tom, že v papiňáku se vám nic neodpaří, což v pekáčku ano.
Když je maso změklé, tak na něj dejte pokrájené uvařené brambory a zasypte sýrem. Nechte péct v troubě ještě do zezlátnutí na 200°C.
Vizuálně i chuťově je to krásné a doporučuji vyjídat rovnou z pekáčku.
Dobrou chuť 🙂
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, brambory, červená paprika, cibule, hovězí, mrkev, nové koření, pivo, rozmarýn, sýr
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Madam zdravím ještě jednou. za chvíli jedu na venkov a přečetl jsem si Vaši kližku jako inspiraci na víkend. Sice bude zabijačka, ale ta kližka vede. Zřejmě překvapím řezníka a spol. protože ke svačině nebude zabijačkový guláš, ten necham na večer po vyškvaření sádla, anýbrž kližka podle Vás. Díky kopy
Tak to vypadá na gurmánsky náročný víkend. Mějte se hezky 🙂