Zapečené hovězí s bramborem a sýrem je vlastně takový pěkný eintopf. Hodíte všechno dohromady, zapečete a máte hotovo.

Je to takový sympatický guláš s bramborama zasypaný sýrem. Nebudu říkat, že jde o něco daleko luxusnějšího či důmyslnějšího, protože podle mě prostě není. Kuchařky i servery se tím nicméně jen hemží a tohle je vlastně taková jedna varianta z tisíce, jak si zapečené maso připravit. Je to samozřejmě dobré, jak se to všechno propojí dohromady, ale dalo by se to zvládnout i bez zapékání a čekání na křupavou krustičku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečené hovězí s bramborem a sýrem

Ingredience

Množství: 4 porce

½ kg hovězí kližky
1 cibule
1 žlutá paprika
1 střední mrkev
3 bobkové listy
5-7 kuliček nového koření
2 snítky rozmarýnu
2 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
1 lžíce červené papriky
2 dl piva
2dl vody
Sůl
1 nastrouhaná brambora
150 g eidamu či goudy
6 středních uvařených brambor


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 110 minut

Osmahněte si cibulku na oleji, přihoďte na kostky nakrájenou hovězí kližku a nechte maso zatáhnout. Pak přidejte žlutou papriku, mrkev, koření a nastrouhanou bramboru (na zahuštěn), zalejte pivem a vodou, osolte a přidejte rajčatové pyré. Celé pak buď zapečte rovnou v pekáči na 180°C , až maso změkne (to může trvat klidně i hodinu a půl) popřípadě to můžete ošulit jako já a uvařit to v papiňáku. Můj papiňák funguje tak, že za cca 30 minut je maso měkké, ale je potřeba jednat podle toho, jak funguje ten váš. Krapet problém je v tom, že v papiňáku se vám nic neodpaří, což v pekáčku ano.

Když je maso změklé, tak na něj dejte pokrájené uvařené brambory a zasypte sýrem. Nechte péct v troubě ještě do zezlátnutí na 200°C.

Vizuálně i chuťově je to krásné a doporučuji vyjídat rovnou z pekáčku.

Dobrou chuť 🙂