Linecký koláč s džemem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/linecky-kolac-s-dzemem/
Linecký koláč s džemem je velkou stálicí české kuchyně a povězte mi, kdo jste ho alespoň někdy nejedl? Věděli jste ale, že jde o velmi starý recept rakouský?
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Kvash.
Oproti velmi populárnímu lineckému cukroví, které je vlastně důstojný a oblíbený bratříček mřížkáče, má mřížkový linecký koláč s džemem maličko jiné složení těsta. Dávají se do něj totiž ořechy – přesněji mandle.
Ingredience na linecký koláč s džemem
Množství: 12 porcíNa kulatý plech ø30 cm
200 g hladké mouky
100 g mletých mandlí nebo jiných ořechů
150 g másla
150 g moučkového cukru
2 žloutky
1 kypřicí prášek
1 špetka citronové kůry (5 g)
1 špetka soli (2 g)
1 džem (150 g) – např. višeň s čokoládou
Cukr moučka na pocukrování
1 žloutek na potření
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na linecký koláč
Těsto na linecký koláč s džemem má pár svých pravidel, kterých je dobré se držet, aby byl koláč pěkně vláčný a křehký.
Patří do něj mouka, máslo, žloutky a také mleté ořechy – v našem případě nasekané mandle. To je základ, ke kterému je ještě potřeba dodat moučkový cukr, špetku soli a také kypřicí prášek a popřípadě i trošku citronové kůry.
Do mísy prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřicím práškem. Přidáme mleté ořechy, špetku soli a moučkový cukr a nakonec na kostky pokrájené máslo a také žloutky. Nemusí být rozpuštěné.
Těsto necháme vypracovat robotem popřípadě si trošku namůžeme ruku. Výsledkem by mělo být těsto nepříliš lepkavé a krásně lesklé.
2/3 těsta vytlapkáme na pečicí papír a přendáme do kulaté formy. Případně si těsto rozválíme a opět přendáme do formy.
Jdeme na džem
Pokud bychom měli být tradiční, použijeme džem čistě jen rybízový. Jenže já jsem právě na Kvashi objevila naprosto neskutečnou lahůdku a to v podobě džemu s názvem Višně v čokoládě. Je to peklíčko, protože nejen višně, ale třeba i Jahody v čokoládě nebo Rybíz v čokoládě jsou něco tak ukrutně dobrého, že mě to vždycky dojme a vím, že bude průšvih a budu mlsat a mlsat… A mlsat. Opravdu doporučuji všema 20ti.
Tak a teď zpět ke koláči. Džem rozetřeme po celé ploše těsta.
Mřížkujeme
Teď přejdeme k té (pro mě) nejsložitější části celého receptu. Správný mřížkový koláč prostě musí být mřížkování, bohužel, je to tak, děti.
Ze zbytku těsta si vyválíme placku velikosti pečicí formy. Nožem nařežeme cca 1 cm široké pruhy a ty postupně klademe na koláč, až vznikne mřížka. Začínejte od středu a pokračujeme ke krajům. Pro opravdové fajnšmekry je tu pak ještě varianta jednotlivé pruhy překládat, aby vzniklo dokonalé „prošití“.
Koláč ještě nakonec potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Koláč je hotový ve chvíli, kdy začne zlátnout.
Nejlepší je pěkně odležený, když se do něj vpije džem. Ale kdo to má vydržet. 🙂
Dobrou chuť přeje Pája
Líbí se vám recept na linecký koláč s džemem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová kůra, Hladká mouka, kypřící prášek, mandle, marmeláda, máslo, moučkový cukr, ořechy, sůl, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Pavlínko, díky za zasílané recepty. Některé využívám, některé si jen přečtu. Je to pro mě zdroj nápadů co nakoupit, co uvařit.
Zdravím a přeji vše dobré. Pavla
Pavli, moc díky. Opravdu si toho moc vážím. Každá taková zpráva mě neskutečně potěší.
Ahoj Pavlínko, koláč jsem dělala z dvojité dávky na plech a během odpoledne zmizel. Díky moc za nejen tento recept. Zdravím Jana