Bublanina s třešněmi
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/bublanina-s-tresnemi/
Kdo už moje recepty čte nějakou dobu, tak jistě ví, že nejsem zrovna sladko pečící typ a z nějakého naprosto neopodstatněného důvodu mi pečení sladkostí připadá extrémně složité. Bublanina s třešněmi je naštěstí tak jednoduchá, že to prostě nelze zmastit. Takže ani já se jí nebráním a nepropadám panice z toho, kolik času pečením strávím. Výsledek je zaručen na 99,9% (0,01% nechávám pro případy zapomenutí bublaniny v troubě a jiné extrémní situace).
Krom toho je to tak jednoduchý moučník, že se bude dobře připravovat i v přítomnosti nenechavých ruček malých nezbedných dětí. Buď vám mohou asistovat, nebo bublaninu připravíte tak rychle, že se vaše dítko ani nezmůže k tomu, aby na sebe například převrhlo nádobu s těstem.
Ingredience na bublaninu
Množství: 16 kousků, velký plech rozměr cca 36x25 cm400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva (12 g)
2 vejce
250 ml mléka nebo podmáslí
150 g másla
200 g cukru krupice
1 malá lžička vanilkového extraktu
1 špetka soli (2 g)
500 g třešní
Moučkový cukr na pocukrování
2 lžíce oleje + 2 lžíce polohrubé mouky nna vymazání plechu
Na drobenku
120 g hladké mouky
60g másla
60g cukru krupice
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava těsta
Všechny ingredience by měly být pokojové teploty, aby se s nimi dobře pracovalo a výsledek byl dokonalý. Není moc nad čím dumat, půjdeme na to jednoduše. Do mísy dáme cukr, který utřeme s vajíčky. Vajíčka přidávejte postupně a pěkně metličkou nebo mixérem (třeba tímto z mé recenze) utřete. Postupně přidáváme trošku změklého másla, mouky a mléka a tak stále dokola, dokud nám nevznikne krásné jemné těsto. Nezapomeňte také na kypřicí prášek, trošku toho vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru a také pro zvýraznění chuti špetku soli.
Pekáčkujeme
Do většího pekáčku (36×25 cm) nalijte olej a packou nebo mašlovačkou ho pěkně vymažeme do všech stran a rohů. Posypeme moukou a rozklepeme ji pěkně po dně, a pak i do všech stran. Vznikne krásný tenký moučný filtr. Do vysypaného pekáče nalijeme připravené těsto a stěrkou jej vyrovnáme, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo do všech krajů.
Připravujeme ovoce do bublaniny
Je jedno, jestli zvolíme třešně nebo borůvky, jahody či meruňky. Vždy je ale důležité, aby se ovoce něžně promíchalo s troškou mouky. Nepropadne pak tolik do těsta. Naprosto ideální je pro to si z vysypaného pekáčku a přebytku mouky rovnou odsypat do ovoce a jemně promíchat, aby se ovoce obalilo v mouce.
Bubláme
Do těsta přidáme třešně a v troubě pečeme na 170°C přibližně 40 minut. Třešňová bublanina je na světě! Pro fajnšmekry podávejte ještě pocukrované moučkovým cukrem nebo ještě před pečením přidejte drobenku, na kterou najdete postup na úplném konci receptu.
Samozřejmě se nebraňte různým dalším variacím ovoce. Pokud už budete dostatečně pokročilí a troufalí, nebojte se vzít i více druhů ovoce. Borůvky, jahody, meruňky, broskve nebo třeba i švestky jsou super.
Jak na drobenku?
Nejde o žádnou složitost. Do misky dáme měkké máslo, které rozdrobíme společně s moukou a cukrem. Hezky poctivě žmolíme. Jakmile už je vše nadrobené, posypeme s drobenkou ovoce a necháme péct.
Dobrou chuť
Pája
PS. Pro další sladké dobroty zabruste do sekce Sladké Čuby a nechte se inspirovat.
Líbí se vám recept na bublaninu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: jahody, meruňky, mléko, moučkový cukr, olej, polohrubá mouka, prášek do pečiva, sůl, třešně, vanilkový extrakt, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Kolik vajíček vám chybí v receptu….
Dobrý de, Jitko, moc děkuji za upozornění a již jsem je doplnila. V receptu mají být 2 vejce.
Tento recept používám nejraději, nedávám jen třešně, střídám ovoce, výsledek je vždy perfektní.
Já mám taky moc ráda i další ovoce, popřípadě i mix. Je to super.
Ráda si přečtu nové odzkoušené recepty.
Doubravko děkuji a budu ráda, když dáš vědět, jak se ti povedly.
Jsem tu úplně nová a těším se na všechny jednoduché recepty.
A jsem ráda že jsem si vás dnes našla 🙂
Omlouvám se za pozdní odpověď, což ale níc nemění na tom, že mám moc ráda, že jste tu 🙂
recepty podle meho gusta….. super!!!!!
Hanko díky moc 🙂
toto těsto je dobré,používám ho asi deset roků,je z něj dobrá i bábovka
ahoj,dělám podle stejného receptu,akorát nedávám sůl,prostě paráda.