S frankfurtskou polévkou se dále vezu na vlně zimních sytých polévek, které mě zevnitř zahřejí, chutnají mi a ještě s nimi není žádná složitá práce. 

Chvilka zamyšlení

Poslední dobou mě napadá, že sem dávám nějak moc „prdelatých“ receptů. O co jde? Nu prostě recepty, které z nás neudělají štíhlé laně běhající ladně po stráni, ale spíš nás něžně zakulatí v nárazníkových oblastech. Přitom pokud byste nahlédli k nám do kuchyně a slyšeli mého milého mrmlat o množství zeleniny a salátů, žasli byste. Možná nejen nad složením naší stravy (a proč to nedávám na web?!) ale také nad velikostí naší kuchyně a jak jsme schopni do ní nacpat ještě stůl, dvě židle, dětskou židličku, dvě světla na focení, jedno batole a dva dospělé… Ale to už je zase jiná pohádka.

Pojďme zpátky k polévce, protože o ní to je 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Frankfurtská polévka s párkem

Ingredience na frankfurtskou polévku

Množství: 6 porcí

4 nožičky frankfurtských párků (či 2 páry, jak je libo)
4 střední brambory
2 stroužky česneku
3 nové koření
5 pepřů
1 menší cibule
Špetka majoránky
Špetka mletého kmínu
2 vrchovatá lžíce hladké mouky
4 lžíce oleje
1 lžíce červené papriky
1 l vody popřípadě vývaru


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Frankfurtské párky

Je to pojem a známe je asi každý. Co mě ale překvapilo, že jejich historie spadá až do 15. století. Samozřejmě můžete použít i jiné párky než právě ty frankfurtské, ale to bude podvod! Já to nikomu neřeknu, takže klidně použijte ty, které máte nejradši, ale zkuste použít aspoň ty, co mají nějaký vyšší podíl masa, ať vám za to vaše tělo poděkuje.

Polévka je grunt

Příprava je jednoduchá, takže jdeme na to. V hrnci nechte rozehřát 4 lžíce oleje a na něm osmahněte do zesklovatění na kostky nakrájenou cibuli. Ve chvíli, kdy je cibulka lehce průhledná, přidejte 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a nechte vzniklou jíšku provařit. Hotová je ve chvíli, kdy se při míchání začnou objevovat nazlátlé části. Jíšku průběžně míchejte a připravujte na mírném plameni.

To je chvíle na přidání mleté červené papriky (skvělá je i uzená paprika), kterou ale nerestujte dlouho, jen ji promíchejte a zalijte vodou. Smažením by mohla paprika zhořknout a to je brrr.

Vodu osolte, přidejte kmín a na kostky nakrájené brambory. Nezapomeňte také na nové koření, pepře a bobkový list. Celé to nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Občas ale nezapomeňte promíchat, protože jíška se moc ráda připaluje na dno hrnce a to je pak čiré potěšení odmýt.

Párky v hlavní roli

Mezitím si na pánvi osmahněte na kolečka pokrájené párky. Stačí jim jen troška oleje. Osmahnutý párek je podle mě daleko chutnější, než když ho pohodíte studený do polévky na necháte ohřát.

Jakmile jsou brambory měkké, přidejte ještě utřený česnek a majoránku a polévku už více nevařte. Nezapomeňte přidat opečené párky (to by pak jinak byl bramborový guláš) :).

Polévka je skvělá s plátkem čerstvého chleba (moje volba) nebo s rohlíčkem (volba mé polovice).

Dobrou chuť
Pája