O klasických domácích karbanátcích jsem na čubostránce už psala před nějakým časem a dnes jsem se rozhodla obohatit kulinářský svět opět o karbanátky. Tentokrát ale nebudeme společně vytvářet typický karbanátko-smrádek způsobený česnekem a majoránkou, ale chtěla bych vás seznámit s karbanátky se sýrem.

Sýr je vděčná věc, dá se nacpat téměř do jakéhokoliv slaného jídla a udělá v něm parádu. Takže jsem si jednoho dne řekla, proč ho nepřidat také do mletého masa a podívat se, co to s ním udělá a jak sýrový karbanátek bude chutnat.

Proč ale vlastně vůbec něco takového vůbec dělat? Zkuste si představit výsledný produkt – křupavá krustička karbanátku praskne a dobré maso občas přeruší jemně se táhnoucí sýr….hmmmm…….

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Karbanátky se sýrem paní Čuby

Ingredience na karbanátky se sýrem

Množství: 4 porce

500g mletého masa
150 g sýru eidam či goudy
2 vejce
100 g strouhanky do směsi
Strouhanka na obalování
Olej na smažení
Sůl


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Sýrový karbanátek má vlastně velmi podobný základ jako klasický. Dávám do něj 50 na 50 hovězí a vepřové maso, přidám jedno vejce, namočenou strouhanku či rozmáčenou housku ve vodě a prosolím větší špetkou soli. Tentokrát ale nepřidávám majoránku, cibuli ani česnek, ale přihodím nahrubo nastrouhaný sýr eidam, nebo ideálně goudu.

Všechno pěkně promíchám a směs na karbanátky mám připravenou.

Určitě už si v tuhle chvíli říkáte, že ale přeci sýr z karboše vyteče a máte pravdu. Zavedla jsem tedy preventivní opatření proti tomuto jevu a sýrového karbanátka ještě před usmažením obalím v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance (říkejme tomu dvojobal) a většinou je problém vyřešen.

Nikdo a nic není dokonalé, takže otevřeně přiznávám, že občas mi sem tam něco odteče, ale je to jen troška, takže ani pánev není extrémně zadělaná a z karboše nezůstane jen dutý obal, jako se to občas stane třeba se smažákem.

Sýrový karbanátek po usmažení podáváme například s bramborem a hořčicí. Čubí muž by určitě doporučil s tatarkou.

Dobrou chuť s Čubou