Co si budeme povídat, někdy je prostě chuť na osvědčenou klasiku a žádné přílišné experimentování. Takový šťavnatý holandský řízek, když se správně připraví, je něco vynikajícího.V jeho jednoduchosti je krása a síla.

Ono totiž když použijete kvalitní vepřový bok a dobrou tučnou goudu, nebude to sice žádná dieta, ale rozhodně nebudete litovat.

Zkuste teď zavřít oči a představit si ten pocit z dobrého holanďáku (to je sice trošku blbost, protože pak nebudete moci číst dál, ale víte jak…). Křupavé okraje, kousnete a maso je šťavnaté… Pak najednou kousek sýra, k tomu kousek brambory nebo kaše. Ojojoj. 

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šťavnatý holandský řízek

Ingredience na holandský řízek

Množství: 4 porce

400 g vepřového boku (mletého)
100 g sýru gouda
špetka soli (5 g)
1 vajíčko
pepř na dochucení
hrst petržele

Na obalení

2 vejce
cca 50 g hladké mouky
100 g strouhanky

200 ml oleje na smažení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Ema mele maso

Možná si ještě živě vybavujete holanďáka ze školní jídelny nebo z nějaké vypečené restaurace. Tvrdý, přesmažený, semleté boudy se psem atd. Ráda bych tomuto dobrému řízečku napravila reputaci. Ono totiž jakmile vezmete dobrý kus masa, dobrou goudu, dobře nakořeníte a s láskou pro věc usmažíte, vznikne dobrůtka.

Alfou omegou je tedy maso. Nejlepším řešením je koupit kus vepřového boku (libový je vhodnější) a umlít si ho doma, protože tak máte jistotu, jaké mleté vlastě používáte. Jestliže je maso namleté, je to už skutečně rychlovka.

Jaký sýr vybrat?

Když už tedy „holandský“ řízek, pojďme se držet tradice a použijeme sýr gouda (45%). Ono ale co si budeme povídat, vlastně i ten eidam, pokud je s vyšším poměrem tuku (opět těch 45%), tak to vůbec nevadí a svou službu v řízku udělá.

Goudu tedy nastrouháme nahrubo.

Mícháme a tak dále

Teď už je to fofr. Do mísy dáme maso, přidáme nastrouhaný sýr, jedno celé vajíčko, posolíme (špetka stačí), maličko pepře, přidáme nasekanou petržel a vše důkladně promícháme. Dlaněmi pak tvarujeme bobíky velikosti dlaně.

Směs obalujeme v klasickém trojobalu. Pěkně hladká mouka, rozšlehané vajíčko a strouhanka nakonec.

Holandské řízky pak smažíme v dostatečném množství oleje (jen ať jsou klidně ponoření) do zezlátnutí. Nechte je pak ještě trochu okapat na papírové utěrce.

A je hotovo! Nejlepší jsou holandské řízky jen s obyčejným bramborem nebo bramborovou kaší.

Dobrou chuť
Vaše Pája

PS. A co takhle ještě jiný řízek? Co například cordon bleu?