Šťavnatý holandský řízek
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/holandsky-rizek/
Co si budeme povídat, někdy je prostě chuť na osvědčenou klasiku a žádné přílišné experimentování. Takový šťavnatý holandský řízek, když se správně připraví, je něco vynikajícího.V jeho jednoduchosti je krása a síla.
Ono totiž když použijete kvalitní vepřový bok a dobrou tučnou goudu, nebude to sice žádná dieta, ale rozhodně nebudete litovat.
Zkuste teď zavřít oči a představit si ten pocit z dobrého holanďáku (to je sice trošku blbost, protože pak nebudete moci číst dál, ale víte jak…). Křupavé okraje, kousnete a maso je šťavnaté… Pak najednou kousek sýra, k tomu kousek brambory nebo kaše. Ojojoj.
Ingredience na holandský řízek
Množství: 4 porce400 g vepřového boku (mletého)
100 g sýru gouda
špetka soli (5 g)
1 vajíčko
pepř na dochucení
hrst petržele
Na obalení
2 vejce
cca 50 g hladké mouky
100 g strouhanky
200 ml oleje na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Ema mele maso
Možná si ještě živě vybavujete holanďáka ze školní jídelny nebo z nějaké vypečené restaurace. Tvrdý, přesmažený, semleté boudy se psem atd. Ráda bych tomuto dobrému řízečku napravila reputaci. Ono totiž jakmile vezmete dobrý kus masa, dobrou goudu, dobře nakořeníte a s láskou pro věc usmažíte, vznikne dobrůtka.
Alfou omegou je tedy maso. Nejlepším řešením je koupit kus vepřového boku (libový je vhodnější) a umlít si ho doma, protože tak máte jistotu, jaké mleté vlastě používáte. Jestliže je maso namleté, je to už skutečně rychlovka.
Jaký sýr vybrat?
Když už tedy „holandský“ řízek, pojďme se držet tradice a použijeme sýr gouda (45%). Ono ale co si budeme povídat, vlastně i ten eidam, pokud je s vyšším poměrem tuku (opět těch 45%), tak to vůbec nevadí a svou službu v řízku udělá.
Goudu tedy nastrouháme nahrubo.
Mícháme a tak dále
Teď už je to fofr. Do mísy dáme maso, přidáme nastrouhaný sýr, jedno celé vajíčko, posolíme (špetka stačí), maličko pepře, přidáme nasekanou petržel a vše důkladně promícháme. Dlaněmi pak tvarujeme bobíky velikosti dlaně.
Směs obalujeme v klasickém trojobalu. Pěkně hladká mouka, rozšlehané vajíčko a strouhanka nakonec.
Holandské řízky pak smažíme v dostatečném množství oleje (jen ať jsou klidně ponoření) do zezlátnutí. Nechte je pak ještě trochu okapat na papírové utěrce.
A je hotovo! Nejlepší jsou holandské řízky jen s obyčejným bramborem nebo bramborovou kaší.
Dobrou chuť
Vaše Pája
PS. A co takhle ještě jiný řízek? Co například cordon bleu?
Líbí se vám recept na holandský řízek? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: gouda, pepř, petržel, sůl, vajíčko, vepřové, vepřový bok
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Konečně poctivý recept na holandský řízek. Dalo mi práci najít, všude jsou recepty z mletého mixu, s muškátovým oříškem, nebo půl litrem mléka a strouhankou. Mám čerstvě namletý bůček a už jsem si myslela, že to šoupnu do mrazáku, než najdu tu klasiku. Byť na tom „nic není“, když někdo zná od babičky, poměr surovin z hlavy nevím. Díky moc
evo, já právě taky hledala poctivý. Co si budeme povídat, není to dieta, ale je to kvalitní a velmi dobré a když ho člověk nesní kilo, tak proč si ho občas nedopřát. Vycházela jsem z klasických norem, jen jsem ubrala sůl, protože té mi přišlo opravdu hodně.
Od 13.března vařila jsem pro celou moji rodinku t.j. 9-10 lidí včetně mě. Jídelníčky jsem konzultovala se s vnoučaty – soboty a neděle si rodinky vařily sami. Mám radost z toho, že všem to chutnalo a já si nepřipadala odložená (je mi 67 roků) a ohrožená věková skupina. Jako terapií tenhle systém doporučují všem z ohrožené skupiny – pokud jim to zdravíčko dovolí. Suroviny dodaly dcera a snacha a ještě hotovost abych mohla koupit co je zapotřebí. Úžasná spolupráce. Pro oběd chodily po dopolední vyučování – odvezli domu a druhý den přivezli krabičky prázdné, takhle to fungovalo do 25.5.2020. UŽILA JSEM SI SUPROVĚ VAŘENÍ !!! Zdravím Vás a vaření ZDAR,ZDAR,ZDAR !!
Teda ale Zuzanko, to jste si dobře zavařila, doslova! Takhle by to mělo fungovat, když to jde. Je to od vás moc hezké.