Gordon blue neboli správně cordon bleu (čti kordón blé) nebo taky všelijak komolený gordon blů, gordon bleu, cordon blau a podobně je vynikající plněný řízek se sýrem a šunkou, ať už mu říkáme jakkoli.

Pro opravdové klasiky a fajnšmekry je pak důležité, že maso je telecí. Pokud se k němu ale nedostanete, dá se zastoupit i vepřovým masem a když se správně připraví, bude to také výborné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Gordon blue neboli cordon bleu

Ingredience na gordon blue

Množství: 4 krásné porce

800 g telecí kýty (nebo vepřové)
4 plátky dobré libové šunky
4 plátky goudy
špetka pepře
sůl

Na obalení a smažení

hladká mouka
2 vejce
strouhanka
slunečnicový olej


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Pojďme tuhle dobrotu zbytečně nekomplikovat a udělat ji přesně tak jednoduchou a lahodnou, jak si zaslouží. Jdeme na to.

Příprava masa

Maso (ať už krásné telecí nebo vepřové) nakrájejte na tenčí plátky a rozklepejte ho pod folií. Budeme potřebovat 8 plátků. Ty posolte z obou stran a jdeme plnit.

Na 4 plátky dejte plátek šunky, plátek goudy a přikryjte opět plátky masa. Paličkou na maso sklepejte kraje řízků k sobě a maso čeká trojobal.

Obalujeme

Vajíčka rozklepněte a vidličkou je zlehka promíchejte. Připravte si mouku a strouhanku. Pak už jen klasicky zlehka obalujte nejprve v mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhance. Žádné násilnické vmačkávání strouhanky do masa. Jen lehce poťukejte a hned smažte.

Smažíme

Smažit je potřeba v dostatečném množství oleje nebo sádla na středním plameni.

Popřípadě se dá využít i horkovzdušné fritézy, do které nepotřebujete téměř žádný olej. Já jsem měla k dispozici na testování (ano, recenze bude :)) Airfryer Philips a na smažení jsem dala dvě lžičky oleje.

Gordon blue - výsledný beztukový produkt
Gordon blue – výsledný beztukový produkt

Ladíme k dokonalosti

Řízek pak osušte papírovou útěrkou a podávejte s dobrou bramborovou kaší nebo bramborami s máslem.

Pro ještě větší chuťový zážitek nezapomeňte přidat i měsíček citronu, který smaženému řízku bezvadně sluší.

Dobrou chuť
Pája