Chilli con carne
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/chilli-con-carne/
Vůně chilli con carne je tak neuvěřitelně svádivá a úžasná, že jen málokdo odolá byť jen si třeba uzobnout nebo si hrábnout lžící.
Chilli con carne jsem docela dlouho neměla, a tak mě jednoho dne doslova práskl do nosu oběd mé kolegyně, která si přinesla něco tak povědomě voňavého, co ve mně okamžitě spustilo Pavlovův slinící reflex a já věděla, že není čas otálet a chilli si také připravit.
Podle ingrediencí to vypadá na docela složitou záležitost, ale toho se neděste. Všechno se jen smíchá dohromady.
Ingredience na chilli con carne
Množství: 4 porce zaručeně1 lžíce oleje
1 velká cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžička chilli
1 lžička červené papriky
1 lžička římského kmínu
500 g mletého hovězího
400 ml hovězího bujonu
Špetka majoránky
1 lžička cukru
1 malý rajský protlak
400 g sekaných rajčat
410g červených fazolí
Sůl
Rýže
1 kysaná smetana
Postup přípravy
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vezměte co největší pánev, kterou doma máte a vlijte do ní trochu oleje, na kterém orestujete na kostičky nakrájenou cibulku a na proužky nakrájenou červenou papriku.
Když už je cibulka i paprika změklá, přidejte k nim nasekané dva stroužky česneku, ať se pěkně opečou, a pak mleté hovězí maso (čím kvalitnější, tím lepší) a nechte ho opéct pěkně ze všech stran. Já do toho vždycky šťouchám vařečkou, aby se to maso pěkně rozkouskovalo.
Když už se nám to takhle pěkně všechno vaří, je na čase přidat lžičku římského kmínu, papriky, chilli, majoránku, cukr a pak také sůl podle chuti. Já dávám tak dvě špetky.
Koření už jsme tam tedy hodili a je potřeba ještě přidat nasekaná rajčata, protlak a bujon.
Celé necháme provařit tak těch 40 minut a poté přidáme červené fazole, aby se pěkně prohřály a zároveň nerozvařily. Necháme provařit tak deset minut a pak servírujeme s rýží a kysanou smetanou.
Vůně v kuchyni by vás už od začátku měla začít přivádět k šílenství
VAROVÁNÍ: Je to návykové a přežerete se…. Tedy u nas to tak zatím vždycky bylo a i když už jsme měli bříška vyvalená jak sud, tak jsme stejně jedli.
Dobrou chuť vaše Pája
Líbí se vám recept na chilli con carne? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, červené fazole, česnek, chilli, cibule, cukr, hovězí, olej, paprika, rajský protlak, římský kmín, sekaná rajčata
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
jen v bodech: 1/ používám h. kýtu na kostky, ne mleté. 2/ ne majoránku ale oregano. 3/ fazole vařím samostatně v tlakovém hrnci, přes noc namočené, doba varu 10-15 minut. 4/ Ne smetana 5/ nepřidávám vývar, pracuji už s finální konzistencí, přidávám passatu.
Petře díky za komentář a taky za tip, jak si určitě také jde chilli con carne připravit. Mějte se moc dobře.
Chilli con carne připravuji jedině podle Vašeho postupu, je skvělé…Nejde to přestat jíst a nejvíce mě těší, že jsem si nechala sestavit jídelníček a mám ho tam dvakrát do týdne 😀 Super recept!!!
Já ho v této podobě taky miluji. Je pravda, že fazole obecně vůbec ráda nemám, ale tohle, to je naprosto jiná liga a je to potěšení. Je jedno, kolik toho navaříme, protože se vždycky všechno sní do poslední fazolky.
Taky jím vlastně fazole jenom v tomto jídle 😀 aspoň něco zdraví prospěšného do sebe člověk nasouká 😀