Kotlíkový guláš je pro mě bez diskuze rodinnou záležitostí nejčastěji provozovanou mou slovenskou rodinou. Připravuje se ho většinou doslova kotel pro celou armádu. 🙂
Kotlíkový guláš bychom měli připravovat hezky na ohni, v kotlíčku, ale zvládneme ho i doma ve velkém hrnci a chutnat bude i tak bezvadně.

Avšak čekání u ohně a diskutování o životě má prostě své kouzlo. U nás je to většinou doprovázeno i „drobným“ občerstvením, aby člověk nezhynul hlady, než se guláš dodělá. Naše drahá babička připraví kuřecí stehna s klobáskami… jen tak na chuť, samozřejmě. 🙂 U toho se přikrmujeme domácími pagáčky, kdyby náhodou…

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělý kotlíkový guláš plný chuti

Ingredience na kotlíkový guláš

Množství: 6 porcí

1 kg hovězí kližky
500 g cibule
5 stroužků česneku (25 g)
3 lžíce oleje nebo ještě lépe sádla (60 g)
4 papriky (400 g)
5 zralých rajčat (400 g)
500 g brambor
2 lžíce sladké papriky (60 g)
1 lžička drceného kmínu (5 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 větší špetka soli (7 g)
1 lžíce majoránky (5 g)
1 l hovězího vývaru nebo vody

Na dozdobení
1 větší cibule na dozdobení
¼ kváskového chleba


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 140 minut

Maso na guláš

Klasikou klasik je hovězí kližka, která díky klihu, který svalem prorůstá, vytváří rozhodně nejlepší chuť. Použít ale můžete i hovězí krk nebo karabáček.  Do guláše se hodí i maso vepřové (např. kýta), která je pro mnohé i chuťově příjemnější. Rozhodnutí tedy nechám na vás.

Maso si nakrájíme na cca 3 cm kostky.

Zakládáme guláš

V kotlíku (nebo hrnci) necháme rozpálit olej nebo ještě lépe sádlo, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Smažíme hezky postupně a rovnoměrně. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme na plátky nakrájené papriky a opět je společně s cibulí smažíme. Stačí 2–3 minuty.

K cibuli a paprikám přidáme i na měsíčky nakrájená rajčata. Těm bude stačit minuta.

Na zeleninu přihodíme také maso a necháme ho restovat ze všech stran cca 5 minut. Chceme, aby se zatáhlo.

Kořeníme

Do kotlíku přidáme koření – červenou papriku, drcený kmín, pepř a zalijeme hovězím vývarem nebo vodou. Vše dosolíme a necháme napospas alespoň 1 hodinu.

Maso se bude vařit velmi pravděpodobně déle, ani 2 hodiny mu mnohdy nestačí, takže trpělivost.

Dokončujeme kotlíkový guláš

Masíčko je měkké? Paráda. Do kotlíkového guláše ještě přihodíme na kostky nakrájené brambory a necháme je vařit do měkka. Jakmile i brambory změknou pod tíhou dokonalé chuti, je čas na spoustu prolisovaného česneku a také v dlaních promnutou majoránku (krásně se rozvoní). Minutka dvě vaření a můžeme se na to vrhnout.

Nejlepší je ještě ke kotlíkovému guláši přidat na plátky pokrájenou čerstvou cibuli a také dobrý kváskový chléb. Není nic lepšího, není!

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Mysleli jste si, že guláš existuje jen jeden? Ráda vás vyvedu z omylu. Mrkněte do kategorie Guláše. 🙂