Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily.

Jednoho dne mě takový záchvat potkal jednoho dne. Měla jsem doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.

Před sebou lososa, v lednici všechno možné, co s tím? Spíše než jak to chci udělat, vedly mé myšlenky k tomu, jak to udělat nechci. S kečupem to nebude ono, hořčice by to zabila, rýže – na to jsem neměla chuť, jen tak opéct – to by asi do dějin nevstoupilo.

Pak mě najednou napadlo, že by bylo téměř geniální, pokud bych dokázala udělat z lososa něco jako rybí eintopf. Netvrdím, že tento recept nastolí totální převrat a od základů tím přeskládá chuťové kanály labužníků, ale vytvořila jsem tak něco, co je velmi chutné a i to krásně vypadá – lososa pečeného v bramborové krustě.

Jak tedy na lososa přikrytého bramborovou peřinkou?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Losos pečený v bramborové krustě

Ingredience

Množství: 4 porce

400 g lososa
8 středních brambor
2 dl mléka
2 kávové lžičky hladké mouky
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce másla
Sůl
Strouhanka
Olivový olej


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Do pekáčku nalijte cca kávovou lžičku oleje, na který položte plátek lososa (bez kůže, ale pro milovníky kožených věcí může být i s kůží). Rybu jemně osolte a pusťte se do připravování dalších důležitých částí receptu.

V hrnci už bublají ostrouhané a na malé kostičky nakrájené brambory, ze kterých po změknutí udělejte bramborovou kaši. Její příprava je naprosto jednoduchá. Stačí jen rozmačkat brambory, do kterých si dáme lžíci másla a podle potřeby mléka – někdo má rád kaši krémovější, tak tam dá víc mléka. Jiný má zase radši lepivější, tak to s mlékem nebude přehánět. Kaši si dosolte a nechte chvilku stranou.

Už nastal pomalu čas si rozpálit troubu. Nastavte ji tedy na 200°C a pokračujte dál.

Teď si připravíme krapet bešamelové omáčky s česnekem. Do kastrůlku si dáme lžičku másla, a když se máslo rozpustí, přidejte tam cca dvě kávové lžičky hladké mouky – stejně jako se to dělá u jíšky. Směs mouky a másla nechte chvilku zpěnit a pomalu do směsi přilijte postupně přibližně 2 dl mléka, které rychle rozmícháte, aby směs nezhrudkovatěla. Chvilku tento bešamel povařte, aby zhoustl na vláčnou kaši, osolte a přidejte stroužek česneku.

Losos v pekáči, bramborová kaše hotová, bešamel také. Teď tedy přišel vhodný čas na eintopf. Vezměte bešamel a polijte jím milého lososa. Rozetřete opatrně po celé ploše, aby bešamel rybičku překrýval a poté navrch dejte bramborovou kaši.

Poslední třešničkou na dortu je strouhanka, kterou na závěr posypejte celou kaši, jemně přelijte olivovým olejem a celý pekáček dejte do trouby.

Po přibližně 40 minutách už z trouby vyndejte krásně zlatavou věc, která bude vonět po celé kuchyni.

Tip: losos je tak křehký, že to ideálně celé jezte vidličkou přímo z pekáčku!

Dobrou chuť