Losos pečený v bramborové krustě
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/losos-peceny-v-bramborove-kruste/
Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily.
Paní Čubu takový záchvat potkal jednoho dne, kdy měla doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.
Před sebou lososa, v lednici všechno možné, co s tím? Spíše než od toho, jak to chce Čuba udělat, vedly její myšlenky k tomu, jak to udělat nechce. S kečupem to nebude ono, hořčice by to zabila, rýže – na to neměla chuť, jen tak opéct – to by asi do dějin nevstoupilo.
Pak ji najednou napadlo, že je téměř geniální, pokud dokáže udělat z lososa něco jako rybí eintopf. Čuba netvrdí, že tento recept nastolí totální převrat a od základů tím přeskládá chuťové kanály labužníků, ale vytvořila něco, co je velmi chutné a i to krásně vypadá – lososa pečeného v bramborové krustě.
Jak tedy na lososa přikrytého bramborovou peřinkou?
Ingredience
Množství: 4 porce400 g lososa
8 středních brambor
2 dl mléka
2 kávové lžičky hladké mouky
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce másla
Sůl
Strouhanka
Olivový olej
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Čuba tedy vzala pekáček, do kterého nalila cca kávovou lžičku oleje, na který položila plátek lososa (bez kůže, ale pro milovníky kožených věcí může být i s kůží). Rybu jemně osolila a dala se do připravování dalších důležitých částí receptu.
V hrnci už jí bublaly ostrouhané a na malé kostičky nakrájené brambory, ze kterých si po změknutí udělala bramborovou kaši. Její příprava je naprosto jednoduchá. Stačí jen rozmačkat brambory, do kterých si dáme lžíci másla a podle potřeby mléka – někdo má rád kaši krémovější, tak tam dá víc mléka. Jiný má zase radši lepivější, tak to s mlékem nebude přehánět. Kaši si Čuba dosolila a nechala teď chvilku stranou.
Už nastal pomalu čas si rozpálit troubu. Nastavila ji tedy na 200°C a pokračovala dál.
Teď už bylo na čase si připravit krapet bešamelové omáčky s česnekem. Do kastrůlku si dala lžičku másla, a když se máslo rozpustilo, přidala tam cca dvě kávové lžičky hladké mouky – stejně jako se to dělá u jíšky. Směs mouky a másla nechala chvilku zpěnit a pomalu do směsi přilila postupně přibližně 2 dl mléka, které rychle rozmíchala, aby směs nezhrudkovatěla. Chvilku tento bešamel povařila, aby zhoustl na vláčnou kaši, osolila a přidala stroužek česneku.
Losos v pekáči, bramborová kaše hotová, bešamel také. Teď tedy přišel vhodný čas na eintopf. Inu Čuba vzala bešamel a polila jím milého lososa. Rozetřela opatrně po celé ploše, aby bešamel rybičku překrýval a dala se do kladení bramborové kaše.
Poslední třešničkou na dortu už byla strouhanka, kterou celou kaši posypala a jemně přelila olivovým olejem a celý pekáček dala do trouby.
Po přibližně 40 minutách už z trouby vyndávala krásně zlatavou věc, která voněla po celé kuchyni.
Čubí tip: losos je tak křehký, že to ideálně celé jezte vidličkou přímo z pekáčku!
Dobrou chuť
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, česnek, losos, máslo, mléko, mouka, olivový olej, strouhanka, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.