Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily.

Jednoho dne mě takový záchvat potkal jednoho dne. Měla jsem doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.

Před sebou lososa, v lednici všechno možné, co s tím? Spíše než jak to chci udělat, vedly mé myšlenky k tomu, jak to udělat nechci. S kečupem to nebude ono, hořčice by to zabila, rýže – na to jsem neměla chuť, jen tak opéct – to by asi do dějin nevstoupilo.

Pak mě najednou napadlo, že by bylo téměř geniální, pokud bych dokázala udělat z lososa něco jako rybí eintopf. Netvrdím, že tento recept nastolí totální převrat a od základů tím přeskládá chuťové kanály labužníků, ale vytvořila jsem tak něco, co je velmi chutné a i to krásně vypadá – lososa pečeného v bramborové krustě.

Jak tedy na lososa přikrytého bramborovou peřinkou?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Losos pečený v bramborové krustě

Ingredience

Množství: 4 porce

400 g lososa
8 středních brambor
2 dl mléka
2 kávové lžičky hladké mouky
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce másla
Sůl
Strouhanka
Olivový olej


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Do pekáčku nalijte cca kávovou lžičku oleje, na který položte plátek lososa (bez kůže, ale pro milovníky kožených věcí může být i s kůží). Rybu jemně osolte a pusťte se do připravování dalších důležitých částí receptu.

V hrnci už bublají ostrouhané a na malé kostičky nakrájené brambory, ze kterých po změknutí udělejte bramborovou kaši. Její příprava je naprosto jednoduchá. Stačí jen rozmačkat brambory, do kterých si dáme lžíci másla a podle potřeby mléka – někdo má rád kaši krémovější, tak tam dá víc mléka. Jiný má zase radši lepivější, tak to s mlékem nebude přehánět. Kaši si dosolte a nechte chvilku stranou.

Už nastal pomalu čas si rozpálit troubu. Nastavte ji tedy na 200°C a pokračujte dál.

Teď si připravíme krapet bešamelové omáčky s česnekem. Do kastrůlku si dáme lžičku másla, a když se máslo rozpustí, přidejte tam cca dvě kávové lžičky hladké mouky – stejně jako se to dělá u jíšky. Směs mouky a másla nechte chvilku zpěnit a pomalu do směsi přilijte postupně přibližně 2 dl mléka, které rychle rozmícháte, aby směs nezhrudkovatěla. Chvilku tento bešamel povařte, aby zhoustl na vláčnou kaši, osolte a přidejte stroužek česneku.

Losos v pekáči, bramborová kaše hotová, bešamel také. Teď tedy přišel vhodný čas na eintopf. Vezměte bešamel a polijte jím milého lososa. Rozetřete opatrně po celé ploše, aby bešamel rybičku překrýval a poté navrch dejte bramborovou kaši.

Poslední třešničkou na dortu je strouhanka, kterou na závěr posypejte celou kaši, jemně přelijte olivovým olejem a celý pekáček dejte do trouby.

Po přibližně 40 minutách už z trouby vyndejte krásně zlatavou věc, která bude vonět po celé kuchyni.

Tip: losos je tak křehký, že to ideálně celé jezte vidličkou přímo z pekáčku!

Dobrou chuť