Sekaná se zeleninou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/sekana-se-zeleninou/
Jasně, můžeme si udělat klasickou sekanou, ale proč to nezkusit tentokrát jinak? Mám tu pro vás bezvadnou sekanou z masa a zeleniny, která je tak šťavnatá, že… Mňam.
Vepřová sekaná se zeleninou je taky bezvadnou variantou, pokud hledáte bezlepkovou či bezlaktózovou variantu sekané.
Ingredience na sekanou se zeleninou
Množství: 4 porce300 g mletého vepřového masa – ideálně plecka
200 g mletého hovězího masa – zadní
2 vajíčka
1 střední cuketa
1 větší mrkev
1/2 cibule
2 stroužky česneku
100 g ovesných vloček
1 lžíce horčice
Špetka soli (5 g)
1 lžíce oleje na smažení (10 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pokud se rozhodnete být skutečnými klasiky a kuchaři na 100%, pracujte s masem ještě nenamletým, protože u něj budete mít daleko větší jistotu, že nejde o nějaký masový patvar. Nechci křivdit dobrým a poctivým řezníkům, kteří prodávají dobré mleté, ale bohužel se často setkávám s takovou kvalitou masa, že bych to nejradši mrskla z okna.
Celé hovězí i vepřové maso nakrájejte na kostky a prožeňte robotem s mlýnkem na maso či jinak namelte.
Já kopu za robota od G21 Vitality – Promesso. Mrkněte na mou recenzi, pokud řešíte koupi robota a zvažujete, který a proč.
Jestliže ale nechcete ztrácet čas, připravte si mleté již koupené.
Mícháme
Do mísy si dejte maso, přidejte ovesné vločky, celá vejce, lžičku hořčice a osolte špetkou soli. Promíchejte a jdeme na zeleninu.
Mrkev i cuketu si nastrouhejte nahrubo a společně s na kostky nakrájenou cibulí osmahněte přibližně 5 minut na lžíci oleje. Přidejte taky prolisovaný česnek a celou směs nechte chvíli vychladnout, než ji smícháte s připraveným masem.
Promíchejte pěkně poctivě maso a zeleninovou směs a ze vzniklé hmoty pak vytvarujte pěknou šištičku. Ku tvarování velmi dobře pomůže, když si ruce namočíte do studené hmoty a sekanou v nich budete tvarovat. Celou sekanou přendejte do pekáčku. Podlejte cca 100 ml vody.
Pečeme
Troubu si rozpalte na 180°C a sekanou pečte přibližně 1 hodinu. V průběhu pečení sekanou párkrát podlijte výpekem. Ke konci bude mít krásnou zlatavou barvičku.
Sekaná se zeleninou je klasicky nejlepší s bramborovou kaší nebo třeba jen vařenými bramborami.
Dobrou chuť přeje Pája
Líbí se vám recept na sekanou se zeleninou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, cuketa, horčice, hovězí, mrkev, ovesné vločky, sůl, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrá inspirace na sekanou, taky jednu přidám: místo zeleniny osmažím na cibulce anglickou slaninu a na hrubo nakrájenou hlívu ústřičnou. Můžou být i žampiony… Jinak postup stejný jako se zeleninou. Honza
Honzo, to zní taky super. Zkusila bych to určitě někdy i jen s těmi houbami, ať se přecijen držím toho, že je to aspoň trošku zdravější. Mějte se dobře.