Jasně, můžeme si udělat klasickou sekanou, ale proč to nezkusit tentokrát jinak? Mám tu pro vás bezvadnou sekanou z masa a zeleniny, která je tak šťavnatá, že… Mňam.

Vepřová sekaná se zeleninou je taky bezvadnou variantou, pokud hledáte bezlepkovou či bezlaktózovou variantu sekané.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Sekaná se zeleninou

Ingredience na sekanou se zeleninou

Množství: 4 porce

300 g mletého vepřového masa – ideálně plecka
200 g mletého hovězího masa – zadní
2 vajíčka
1 střední cuketa
1 větší mrkev
1/2 cibule
2 stroužky česneku
100 g ovesných vloček
1 lžíce horčice
Špetka soli (5 g)
1 lžíce oleje na smažení (10 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut

Pokud se rozhodnete být skutečnými klasiky a kuchaři na 100%, pracujte s masem ještě nenamletým, protože u něj budete mít daleko větší jistotu, že nejde o nějaký masový patvar. Nechci křivdit dobrým a poctivým řezníkům, kteří prodávají dobré mleté, ale bohužel se často setkávám s takovou kvalitou masa, že bych to nejradši mrskla z okna.

Celé hovězí i vepřové maso nakrájejte na kostky a prožeňte robotem s mlýnkem na maso či jinak namelte.

Já kopu za robota od G21 Vitality – Promesso. Mrkněte na mou recenzi, pokud řešíte koupi robota a zvažujete, který a proč. 

Jestliže ale nechcete ztrácet čas, připravte si mleté již koupené.

Mícháme

Do mísy si dejte maso, přidejte ovesné vločky, celá vejce, lžičku hořčice  a osolte špetkou soli. Promíchejte a jdeme na zeleninu.

Mrkev i cuketu si nastrouhejte nahrubo a společně s na kostky nakrájenou cibulí osmahněte přibližně 5 minut na lžíci oleje. Přidejte taky prolisovaný česnek a celou směs nechte chvíli vychladnout, než ji smícháte s připraveným masem.

Promíchejte pěkně poctivě maso a zeleninovou směs a ze vzniklé hmoty pak vytvarujte pěknou šištičku. Ku tvarování velmi dobře pomůže, když si ruce namočíte do studené hmoty a sekanou v nich budete tvarovat. Celou sekanou přendejte do pekáčku. Podlejte cca 100 ml vody.

Pečeme

Troubu si rozpalte na 180°C a sekanou pečte přibližně 1 hodinu. V průběhu pečení sekanou párkrát podlijte výpekem. Ke konci bude mít krásnou zlatavou barvičku.

Sekaná se zeleninou je klasicky nejlepší s bramborovou kaší nebo třeba jen vařenými bramborami.

Dobrou chuť přeje Pája