Jablečný koláč bez vajec
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jablecny-kolac-bez-vajec/
Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept na jablečný koláč bez vajec, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila. I já se svým odporem k pečení jsem musela uznat, že tohle se dá a je to hotové raz dva i s malou nezmarkou za zády.
Ingredience na jablečný koláč bez vajec
Množství: 8 porcíNa sypkou směs
200 g krupice
200 g hladké mouky
100 g cukru
1/2 kypřícího prášku (6 g)
1 vanilkový cukr (20 g)
Na jablečnou náplň
700 g jablek (cca 7)
1 lžíce skořice (20 g)
120 g másla
1 lžíce oleje na vymazání pekáčku (20 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
V receptu vás asi překvapí, že neobsahuje vejce. Ano, je to tak. Opravdu je to bez vejce. Taky jsem se tomu poprvé divila a vlastně jsem byla zvědavá, jaká bude konečná konzistence a dopadlo to skvěle.
„Těsto“
Do hrnečku si postupně odměřte všechny sypké ingredience (mouku, krupičku, cukr, kypřicí prášek a vanilkový cukr) a promíchejte lžící. A máte to. Jak vidíte, tak moc o těsto vlastně nejde, ale krupička udělá svoje a kypřící prášek všemu dopomůže k tomu, že se sypká směs spojí se strouhanými jablky, celé to jemně nakyne a vytvoří šťavnatou lahodnost.
Jablíčka nastrouhejte nahrubo a přidejte čistě jen mletou skořici. Pokud jste hodně na sladké nebo jsou jablka spíše kyselá, tak samozřejmě můžete použít skořicový cukr.
Vrstvení
Jestliže jste si ještě nezapnuli troubu, tak je na čase. Teplota 180°C je ideál.
V hrnku si rozpustíme máslo a jdeme na vrstvení.
Do olejem vymazaného pekáčku si nejprve nasypte 1/3 sypké směsi. Zakapejte máslem, a pak poklaďte vrstvu jablek se skořicí a opět posypte sypkou vrstvou (opět 1/3), máslem a jablky a nakonec zasypete sypkou směsí a přelejete máslem.
Pečte do zezlátnutí a jezte s chutí a láskou nu a v tomto pošmournu i s nohami zabalenými v dece a nějakým dobrým teplým nápojem.
Pája
PS. Další slaďouři jsou tu.
Líbí se vám recept na jablečný koláč bez vajec? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, Hladká mouka, jablka, krupička, kypřící prášek, máslo, olej, skořice, vanilkový cukr
Dopadlo to asi dobře, ale hrozně to chutná po prášku do pečiva, Až mě z toho štípe jazyk. Nejde tam dát méně prášku? Přebíjí to chuť.
Děkuji za odpověď
Lenko, hezký den. Určitě jde dát méně prášku do pečiva. Stačí jen 1/2. Změnila jsem to i v ingrediencích, abychom předešli možné nepříjemné chuti. Děkuji za upozornění. Mějte se moc hezky
Z jablek jsem vymačkala šťávu, což asi byla chyba a dopadlo to špatně. Zůstala mi v koláči sypká mouka s kypřícím práškem a to opravdu není dobré.
Lucko, hezký den. Ta šťáva je tam opravdu důležitá, protože právě spojí všechny ostatní suché komponenty. To muselo být vážně hrozné. Snad tedy příště líp.
Kolac bez mleka, bez vajec a mile prekvapil. Super napad, kdyz vam zrovna tyto dve suroviny doma chybi a chcete si dat neco dobreho 🙂
Zkoušela jsem to poprvé a vůbec se mi to nepovedlo…
Hezký den Terezo, co se přesně nepovedlo? Můžeme to zkusit nějak vyřešit pro příště.
Dobrý den dělala jsem to prvně a mám ti nízké dost ale je to dobré. Díky za recept
Moniko díky za info. On ten koláč nebývá moc nadýchaný a i dost záleží na jablíčkách a formě, ve které se dělá. Nicméně ani to, že je nízký, jak píšete, mu na chuti neubírá. 🙂 Mějte se krásně.
Dobrý den, prosím, nemám krupici, šla by dát hrubá mouka?
Děkuji, Kateřina
Dobrý den Kateřino, podle mě by to mělo jít. Dejte vědět, jak to dopadlo.
Zdravím madam, hezký recept, milý až rozkošný. Šlo by do něj zapracovat puding, na kterým ujíždím ? Kopy
Puding puding,asi jako proč ne. Za zkoušku nic nedáš, ale ono jak jsou ta jablíčka taková šťavnatá a vlastně celý ten dezert je takový šťavnatý a hodně vláčný, tak se bojím, aby v tom ten puding nenadělal paseku. Kdybys to zkoušel, dej vědět 🙂
Už nám tu voní, rychlý recept a další možnost jak zpracovat „padavky“,kdykoliv se dá udělat :-). Děkuji, koláč bude častěji 😉
Právě jsem dopekla, voní to opravdu výtečně už se těším na zítra, až ochutnáme
Super.jsi šikovné děvče pokračuj tak dále.Tvoje recepty budu posílat kamarádkám. tak pa Zdenka
Děkuji moc 🙂 Měj se moc parádně
děkuji za recept,štrůdlu už bylo dost a tak zkusím něco jiného
hezký víkend
Marie
Ať chutná. Dejte vědět, jak se povedlo.
To se mi líbí 🙂 Dneska jdu do něj 🙂
Dejte pak vědět, jak to dopadlo.