Špíz, od germánů také jinak bodec, se definuje jako pokrm napíchnutý na dřevěné či železné špejličce. Já jako osoba masožravá preferuju, když jsou na špejličce napíchnutá především masa s kousky zeleniny, které jsou nějakou tu chvilku naložené v marinádě a posléze je všechno připravené na grilu.

Jestliže se venkovní teplota snižuje, klesá i možnost si špíz připravit na grilu, což ve vás nemusí probouzet pocity zoufalství, protože špízy se dají připravovat v i troubě. Pojďme se na to podívat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborné vepřové špízy

Ingredience na vepřové špízy

Množství: 4 porce

600 g vepřové krkovice
1 střední cuketa (400 g)
8 žampionů (100 g)
Sůl (ideálně uzená)
Pepř
Červená paprika
Mletý zázvor
Kari
2 stroužky česneku
Olivový olej


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Předkládám zde svou vlastní recepturu, nicméně kreativitě se meze nekladou a inspiraci přijímám s otevřenou náručí, proto pište!

Maso na vepřové špízy

Preference masa = vepřové krkovice je především z toho důvodu, že je maso šťavnaté, dostupné a nijak finančně ruinující. Komu nechutná vepřové, může použít kuřecí. Komu nejede kuřecí, může použít tofu. A komu ani tofu nechutná, tak to může udělat jen zeleninové. 🙂

Úplně ideální situace je, když máte možnost si maso naložit předem, aby se stačilo rozležet.

Vychytávka

Dobrá vychytávka při přípravě špízů je také z nich udělat vlastně takové jídlo ze zbytku. Jak to myslím? Máte např. kus krkovice, ze které připravujete plátky na gril nebo něco jiného. Z odřezků, které budete mít při očišťování masa se dá vytvořit super špíz. Jen je naložte do marinády a poté používejte standardním způsobem.

Marináda

Můj postup je takový, že si dám dvě velké lžíce olivového oleje, kávovou lžičku papriky, půl lžičky pepře, lžičku kari a půl lžičky mletého zázvoru a do toho přihodím rozmačkané stroužky česneku plus to dle potřeby dosolím. V ingrediencích se zmiňuji o uzené soli, která je chuťově vážně výborná. Ale i s obyčejnou solí si vystačíte.

Krkovici si nakrájím na centimetrové plátky a velikost tak 5×5 centimetrů. Někdo to dělá na větší kostky, ale přijde mi, že když se to nakrájí na drobnější kostky, marináda to maso daleko víc provoní a je celkově křehčí. Masíčko hodím do marinády a nechám pokud možno aspoň nějakou chvilku odpočívat. Ideálně přes noc, ale kdo na to má čas?

Když už jsem pevně rozhodnutá maso grilovat či péct v troubě, nakrájím si cuketu na plátky cca 5 mm tenké, žampiony také na plátky, ale ty klidně centimetrové, aby se nerozpadly. Zeleninu si osolím a začnu s napichováním.

Pokud máte dřevěné špejličky a chystáte se grilovat, tak je dobré je namočit ve vodě, aby tak rychle neblafly. U trouby je to jedno 🙂

Teď přichází má oblíbená fáze – napichování. Konec si většinou špuntuju cuketou a pak dávám napůl přeložený kousek krkovice, občas i dva a žampion…no a takhle až do konce špejle a pak další špíz a tak pořád dokola.

Většinou mi zbyde nějaká ta zelenina navíc, takže tu si ještě napíchám na další špejle a krapet poleju olivovým olejem… většinou se to sní jako první a pak teprve ty masové špízky.

Pak už jen házím na gril a pomalu griluju cca půl hodiny – testování hotovosti většinou přenechávám na mém muži a to pomocí odříznutí menšího kousku masa (ze špízu, ne z něj). V troubě peču klidně ¾ hodiny na 200⁰C.

Vhodnou přílohou je dobře vychlazené pivo a nějaký ten salátek či bagetka, brambora, rýže. Pokud hledáte inspiraci na nějakou přílohu, mrkněte do sekce Přílohy jak z výlohy.

Dobrou chuť