Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/testoviny/spagety-s-rajcaty/
Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori. Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.
Dokonce i moji rodiče, kteří jinak většinou italské záležitosti nemusí a radši se zasytí nějakou tou českou klasikou, museli uznat, že je to super a doma si je i bez mého dohledu nebo donucení připravují.
Je pravda, že celá chuťová paráda stojí na tom, že budete mít kvalitní těstoviny a chuťově dobrá rajčata. Špagety se ještě dají jednoduše sehnat, ale s rajčaty může být hlavně přes zimu boj a nevyplatí se investovat peníze do čerstvých. Lepší je koupit nějaká lepší nasekaná rajčata, která mohou taky udělat velkou službičku.
Krom toho, že surovinově vás to nestrhá, tak je příprava i super jednoduchá a rychlá.
Ingredience na špagety s rajčaty
Množství: 4 velké porce1 balení špaget
500 g keříčkových rajčat či jako alternativa sekaná rajčata
3 stroužky česneku
Hrst čerstvé bazalky
Olivový olej
Sůl
Parmezán (ale být nemusí)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 20 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Dejte si vařit vodu na špagety. Je potřeba dostatek, aby měly špagety prostor se tam pořádně potočit, porochnit a hlavně provařit. Chcete-li být jako praví italové, tak těstoviny vařte v opravdu dostatečném množství vody – velkým hrncem plným vody nic nezkazíte. Voda by měla být osolená a hlavně v průběhu vaření špaget je potřeba, aby voda probublávala…žádné stahování na minimum, ale ať to v hrnci pěkně žije.
Rajčatová omáčka
Rajčátka si nakrájejte na šestinky a připravte si 3 stroužky česneku, které nožem jen lehce naťukněte – nemusí se rozpadnout, spíš jen ať trochu křupne. Jakmile začne voda v hrnci na špagety vařit, přidejte těstoviny, průběžně promíchejte a jdeme na omáčku.
Do pánve dejte lžíci olivového oleje a nechte rozehřát. Přidejte česnek a ten orestujte do zlatova. Já ho tam pak už i nechávám, ale pokud ho nemáte rádi, vyndejte ho stranou a jedeme dál. Hned přidejte rajčata a nechce je žít svým životem. Začnou postupně poměkávat a vytvářet skvělou omáčku. Podle chuti osolte asi po 5-7 minutách, když už jsou rajčata měkká a omáčkovitá vypněte sporák a počtejte na těstoviny.
Alternativa se sekanými rajčaty
Pokud není rajčatová sezona či v obchodě mají jen chemikálií napumpované atrapy rajčat, tak je čas se chopit nasekaných rajčat. U těch postupujte stejně jako s živými rajčaty, jen je není třeba moc dlouho provářet – spíš je vlastně jen ohřejte a to stačí 😉
Pravé spagetthi con pomodori u vás doma
Jakmile budou špagety měkké nebo al dente, tedy na skus, slijte je (a hlavně proboha neproplachujte studenou vodou!) a hned je přidejte do pánve s rajčatovou směsí. Zapněte sporák a ještě na dvě minutky nechce společně prohřát a promíchat. Jemně zakápněte olivovým olejem, dosolte a přidejte natrhanou čerstvou bazalku a jsme doma.
Servírujte jen tak nebo s nastrouhaným parmezánem.
Pro milovníky těstovin tu mám více receptů s těstovinami 😉
Dobrou chuť nebo taky buon appetito a tutti
Vaše Čuba
Líbí se vám recept na špagety s rajčaty? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, česnek, olivový olej, parmezán, rajčata, sekaná rajčata, špagety, těstoviny
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dělal jsem to s cerálníma špagetama, přidal jsem orestovaná krůtí prsa a bylo to výborné. Doteď jsem misto rajčat používal kečup, ale nebylo to no.
Špagety miluji na všechny způsoby a tyto si určitě uvařím díky Zdena
Tenhle recept s přítelem zbožňujeme, někdy rajčatově, někdy přidám také kuřesí masíčko a v tom případě přidávám na závěr místo bazalky nasekaný libeček, nádherně to provoní- lehké a velice chutné jídlo 🙂
Přesně tak, je to lahoda na desátou.