Cuketový nákyp
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/cuketovy-nakyp/
Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává.
V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.
Ingredience
Množství: 6 větších porcí2 střední cukety
2 střední brambory
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžička majoránky
150 g sýra eidam
150 g šunky (vege lidi vynechají)
3 vejce
1 prášek do pečiva
Strouhanka na vymazání a posyp
Sůl
Olivový olej
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Cuketu si očistěte a vyndejte ze středu pecky. Nastrouhejte ji na hrubém struhadle a přistrouhejte na jemno i dvě očištěné brambory a nastrouhaný česnek.
Já to pak vždycky víc prosolím a promačkám, aby povolila voda. Po hrstičkách si tuto směs vyždímám ve dřezu a víc starostí s tím pak není.
Do směsi cukety a brambor přidám tři vajíčka, dvě lžíce mouky (tady zase spíš podle vašeho zdání, jestli to hmota potřebuje nebo ne) a kypřící prášek. Promíchám a když už se to tváří kypře a tak jako nadýchaně, přidám ještě nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr. Okořením majoránkou a už to jen přehodím do vymazaného pekáčku, který jsem vysypala strouhankou (ona tam pak kolem udělá takovou pěknou křupavou krustičku).
Strouhanku dávám i na povrch a trošku zakápnu olivovým olejem, aby to pak po dopečení křupalo. Pečte to pak v troubě na cca 200ºC až se udělá krustička.
Dobrou chuť
Čubička
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, česnek, cuketa, eidam, kypřící prášek, majoránka, mouka, šunka, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.