Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává.

V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cuketový nákyp

Ingredience

Množství: 6 větších porcí

2 střední cukety
2 střední brambory
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžička majoránky
150 g sýra eidam
150 g šunky (vege lidi vynechají)
3 vejce
1 prášek do pečiva
Strouhanka na vymazání a posyp
Sůl
Olivový olej


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Cuketu si očistěte a vyndejte ze středu pecky. Nastrouhejte ji na hrubém struhadle a přistrouhejte na jemno i dvě očištěné brambory a nastrouhaný česnek.

Já to pak vždycky víc prosolím a promačkám, aby povolila voda. Po hrstičkách si tuto směs vyždímám ve dřezu a víc starostí s tím pak není.

Do směsi cukety a brambor přidám tři vajíčka, dvě lžíce mouky (tady zase spíš podle vašeho zdání, jestli to hmota potřebuje nebo ne) a kypřící prášek. Promíchám a když už se to tváří kypře a tak jako nadýchaně, přidám ještě nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr. Okořením majoránkou a už to jen přehodím do vymazaného pekáčku, který jsem vysypala strouhankou (ona tam pak kolem udělá takovou pěknou křupavou krustičku).

Strouhanku dávám i na povrch a trošku zakápnu olivovým olejem, aby to pak po dopečení křupalo. Pečte to pak v troubě na cca 200ºC až se udělá krustička.

Dobrou chuť

Čubička