Mexický guláš jsme u nás doma vždycky podávali se špagetami… a sýrem. 🙂 A jak jej máte rádi vy?Pojďte si ho připravit se mnou.

Mexický guláš se dá připravit s mnoho druhý luštěnin a ať už se budete držet mého receptu s hráškem, nebo přidáte třeba červené fazole, bude to vynikající. Uvidíte.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Mexický guláš

Ingredience na mexický guláš

Množství: 4 porce

800 g hovězího předního (nebo kližky)
2 cibule (200 g)
2 červené papriky (300 g)
1 vrchovatá lžíce červené papriky (uzené) (30 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžička cukru (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
50 g rajského protlaku
100 g mraženého hrášku
1 l hovězího vývaru nebo vody

Příloha

200 g rýže basmati


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Základem pro dobrý mexický guláš je dobré masíčko. My tedy rovnou sáhneme po hovězím předním nebo kližce. Nakrájíme si ho na kostky cca 3 cm velké. K ruce si také připravíme na kostičky nakrájenou cibuli a můžeme začít.

Zakládáme guláš

Do hrnce (či rovnou papiňáku) dáme trošku olivového oleje, na kterém budeme smažit cibuli pěkně do zezlátnutí. Čím bude zlatější až vlastně hnědá, tím lépe. Guláš tak dostane skvělou chuť.

K osmahlé cibulce přidáme hovězí maso a zprudka jej ještě budeme restovat, dokud se nezatáhne. Nechceme, aby nám pustilo šťávu.

Poté vše osolíme, přidáme trošku cukru a také koření – bobkový list, celý pepř a trošku nového koření a nezapomeneme na rajčatový protlak. Vše promícháme a nakonec ještě přidáme červenou papriku nakrájenou na tenké plátky. Pokud máte po ruce papriku uzenou, naprosto schvaluji její použití, ale s červenou paprikou – kořením si také bezvadně vystačíme. Je skvělá.

Základ zalijeme vývarem případně vodou a necháme vařit v papiňáku cca 1 hodinu, nebo v hrnci alespoň dvě hodiny pod pokličkou a na mírný plamen.

Dokončujeme

Jakmile máme měkké maso, můžeme přidat ještě luštěniny – my jsme mexický guláš připravovali vždy s hráškem, ale nebojte se pracovat i s fazolkami. Je to vynikající. Nejrychleji se pracuje s těmi již předvařenými v konzervě. Pak je stačí jen prohřát, a je hotovo.

Příloha

A teď jak s přílohou. Je to vlastně jen na vás. Já miluji mexický guláš se špagetami, ale vynikající je i s rýží.

Věřím, že si moc moc pochutnáte.
Pája

PS. Další výborné masové dobroty najdete v kategorii Maso masíčko.