Jednoduchá čočková polévka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/cockova-polevka/
Dostane se k vám čočková polévka jen jako novoroční raritka? Je to škoda, velká škoda. Ona totiž i jen naprosto jednoduchá čočková polévka je velkou lahůdkou a také skvělým zdrojem vlákniny a řady vitamínu. A hlavně je fakt dobrá.
Co mě na čočkovce baví asi nejvíc, a vlastně obecně na polévkách, že se dá různě doplňovat například o zeleninu ale také třeba o kvalitní uzeninu nebo jiné druhy čočky. Já vám teď ukážu naprosto základní a velmi jednoduchý recept.
Ingredience na čočkovou polévku
Množství: 4 velké porce2 lžíce másla (30 g)
1 cibule (50 g)
2 lžíce hladké mouky (30 g)
1 l zeleninového vývaru nebo vody
250 g zelené čočky
2 mrkve (100 g)
1 petržel (50 g)
1 větší brambora (150 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 špetky soli (10 g)
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
3 celé mleté pepře
1 vrchovatá lžička majoránky
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak dlouho nechat čočku bobtnat
S luštěninami se to má tak, že je potřeba jim dát trošku času, abychom z nich dostali to nejlepší – tedy veškerou dobrou vlákninu a zároveň i mnoho vitaminů. Co to znamená trochu času?
Pro naši polévku budeme používat zelenou čočku a té stačí dvě hodiny bobtnání ve studené vodě. Vody by mělo být přibližně 3x více než je čočky. Co často dělám já, že nechám čočku bobtnat přes noc a vůbec to ničemu nevadí. Čočku před vařením propláchněte a vařte v nové vodě. Tím velmi pomůžete tomu, aby nebyla čočka tolik prďavá.
Jdeme na polévku
Čočku máme připravenou, takže můžeme jít na přípravu čočkové polévky.
Připravíme si na jemné kostičky pokrájenou cibuli, kterou necháme osmažit na rozpuštěném másle. Jakmile začne lehce zlátnout, přidáme hladkou mouku a na mírném plameni necháme vzniknout jíšku. Tu můžeme smažit klidně 5 minut, dokud nezačne chytat zlatou barvu.
Jakmile je jíška připravená, přilijeme vývar nebo vodu a do ní přidáme nabobtnalou čočku a na kostičky nakrájenou zeleninu – mrkev, petržel, klidně i celer a koření – nové koření, bobkový list i pepř. Osolíme dle chuti (dobře nabobtnalá čočka ve slané vodě neztvrdne).
Polévku necháme vařit přibližně 15–20 minut, dokud nebude zelenina i čočka měkká.
Pak už jen dochutíme prolisovaným česnekem a jemně majoránkou, kterou promneme mezi prsty.
A to je vše! I takto jednoduchou čočkovou polévku se nebojte servírovat třeba na novoroční oběd (prý aby přinesla bohatství a držela peníze v domě). Radost ale udělá vlastně kdykoli.
Čím polévku můžeme doplnit?
Pokud bez masa nedáte ani ránu, zkuste do polévky přidat na kostičky nakrájené uzené nebo třeba kousky dobré klobásky.
Zkoušeli jste někdy do luštěninové polévky přidat ještě více luštěnin? Ne? Vřele doporučuji. Mám moc ráda červenou čočku, která dodá polévce lehce rajčatovou chuť. Nebojte se přihodit třeba také červené fazole a totální nutriční bombičku máte na světě.
Zjemnit polévku můžete například troškou smetany na vaření, ale není to rozhodně nutnost.
Dobrou chuť
PS. Další polévky najdete v kategorii Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na čočkovou polévku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, brambory, česnek, cibule, čočka, Hladká mouka, majoránka, máslo, mrkev, nové koření, pepř, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.