Tak to byl tanec – a v tomto případě dokonce kočičí tanec! Co se skrývá za tímto názvem a proč si ho připravit nejen před Velikonocemi? Pojďme se na to podívat!

Tradiční velikonoční, oblíbený pokrm Haška nebo třeba kočičí svatba či šumajstr – přesně toto na vás vypadne, pokud trošku hledáte, co to vlastně kočičí tanec je. Já bych v první řadě řekla, že ač to tak na první dobrou nemusí vůbec působit, je to fakt dobrota.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kočičí tanec – tradiční velikonoční dobrota

Ingredience na kočičí tanec

Množství: 4 porce

200 g hrachu
150 g krup
1 cibule (100 g)
3 stroužky česneku (15 g)
150 g libové slaniny
1 lžíce sádla (25 g)
1 špetka kmínu (1 g)
1 špetka majoránky (1 g)
1 malá špetka soli (3 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Když jsem pátrala po významu kočičího tance, k ničemu rozumnému jsem nedošla. Nicméně asi nejvíc přiléhavé mi přijde přirovnání k tomu, co se vám po konzumaci tohoto pokrmu odehraje v žaludku a střevech. 🙂 Pokud nejste na luštěniny zvyklí, tak nějaký ten tanec možná opravdu zažijete. Nenechte se tím ale rozhodit. Luštěniny jsou pro zažívání super důležité a zdravé.

Kočičí tanec je taky možná pěkná metafora toho, jak pokrm na talíři vypadá. Není to zrovna estetická hitparáda, což ale nemění nic na její lahodnosti. A kdy že se kočičí tanec připravuje? Tradičně se připravuje na Zelený čtvrtek, který je ve znamení jarní zeleně a luštěnin.

Příprava hrachu a krup

Za mě osobně je tou „nejkomplikovanější“ částí příprava hrachu a krup. Je totiž potřeba trpělivosti a hlavně dobrého načasování. Hrách je nejlepší nechat bobtnat v dostatečném množství vody (alespoň 2x víc než hrachu) a nejlépe přes noc. Poté jej slijeme a dáme vařit na přibližně 45 minut v lehce osolené vodě.

Kroupy propláchneme a necháme v osolené vodě vařit přibližně 30–40 minut (zde záleží na velikosti krup). Průběžně uzobneme, abychom věděli, jestli už jsou kroupy příjemně křupavé a uvařené. Poté je slijeme a jdeme na velké finále.

Slaninka a cibule

V pánvi rozehřejeme sádlo (jasně, není to nejzdravější, ale sádlo je v tomto receptu prostě sádlo a dodá chuť) případně olivový olej (ok, zdravější varianta). Na něm dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a také nakrájenou slaninu. Restujeme několik minut, dokud není cibulka lehce nazlátlá a slanina vypečená.

Dokončujeme kočičí tanec

Ke slanině a cibulce přidáme slitý hrách, kroupy a také prolisovaný česnek a v dlaních promnutou majoránku. Nezapomeneme na trošku kmínu. Promícháme a případně dosolíme.

Vynikající je kočičí tanec se lžící zakysané smetany, čerstvým chlebem nebo třeba kysaným zelím či kyselou okurkou.

Pochutnejte si!
Pája