Ovocné tvarohové knedlíky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/tvarohove-knedliky/
K jaru a létu naprosto bez diskuzí patří ovocné tvarohové knedlíky. Připravíte je během pár chvil a bříška strávníků si budou spokojeně vrnět. Není snad nic lepšího.
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Sýrárnou bratří brunnerů.
Oproti kynutým knedlíkům zde vlastně nemůžete s přípravou těsta šlápnout vedle. Je to velmi snadné. Ovocné tvarohové knedlíky geniálně pasují k jahodám, meruňkám, švestkám nebo třeba borůvkám. Posypat je můžete strouhaným tvarohem, kakaem, oslazenou kysanou smetanou nebo třeba osmaženou strouhankou s cukrem. Ach těch variací!
Pokud byste ale přeci jen toužili po nadýchanější klasice v podobě kynutých knedlíků, tak tu pro vás blbouny mám.
Ingredience na tvarohové knedlíky
Množství: 4 porceNa tvarohové těsto
500 g měkkého tvarohu (v alobalu), ne vaničkový
1 vejce M
150 g krupičky
1 špetka soli (2 g)
15–20 ks čerstvého sezónního ovoce (jahody, meruňky, švestky)
Na servírování
2 lžíce másla (50 g) – na rozpuštění
nebo moučkový cukr
nebo strouhaný tvaroh
nebo osmažená strouhanka s cukrem
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na tvarohové knedlíky
S tvarohovým těstem nejsou žádné větší starosti. Jen je potřeba dbát na výběr vhodného tvarohu, ze kterého pak dobře vypracujete těsto. Tvrdý tvaroh zde nepřipadá v úvahu, byl by moc nepoddajný. Měkký vaničkový tvaroh by se zde už sice hodil víc, ale je v něm poměrně dost tekutiny, která by až moc nasála krupici, takže bychom jí museli přidat opravdu hodně a těsto by pak bylo spíše gumové.
Jasným favoritem se tak stává měkký tvaroh balený v alobalu. Neobsahuje tolik tekutiny a skvěle se s ním pracuje.
Do tvarohu dáme špetku soli a postupně přimícháváme krupici. Výsledkem by mělo být nelepivé, dobře poddajné spíše měkčí těsto. Pokud by hodně lepilo, přisypejte ještě trošku krupice.
Stranou si připravíme omyté ovoce – například jahody se skvěle hodí, ale klasikou jsou také knedlíky meruňkové, švestkové, malinové nebo borůvkové a všechno je to naprostá lahůdka.
Příprava tvarohových knedlíků
Těsto vyválíme do tvaru válečku cca 5–7 cm vysokého a z něj pak odkrajujeme přibližně 4 cm silné plátky. Ty dlaní jemně rozpracujeme, aby se zvětšily a můžeme plnit. Doprostřed vložíme jahodu a druhou rukou těsto uzavřeme. Pak už jen poválíme v dlaních, aby se těsto hezky uzavřelo a knedlíčky nikde netekly.
Vaříme knedlíky
Knedlíky vaříme v dostatečném množství vroucí vody přibližně 10–15 minut. Zde záleží na velikosti knedlíků. Knedlíky by měly hezky plavat na hladině (což udělají poměrně rychle po vhození do vody), ale nechte je povařit.
Servírujeme
Jak máte knedlíky nejradši vy? U mě nejvíce boduje naprosto jednoduchá kombinace rozpuštěného másla společně se sladkou strouhankou. Jak na sladkou strouhanku?
Na suchou pánev dáte 4 lžíce strouhanky. Necháte ji zlehka zezlátnout a poté ji necháte zchladit. Promícháte se 2 lžícemi cukru a nakonec posypete na knedlíčky. Nádherně to křupe.
Dobrou chuť přeje Pája
Líbí se vám recept na tvarohové knedlíky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: borůvky, jahody, krupička, máslo, meruňky, moučkový cukr, strouhanka, sůl, švestky, tvaroh, tvarohové těsto, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den, jenom bych opravila to měkké máslo v alobalu na měkký tvaroh , hezký den.
Lucko moc díky za upozornění. Už jsem opravila. Mějte se krásné, Pája.