Šafránové rizoto s hráškem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/safranove-rizoto/
Chcete si trošku oprášit svět rizot a pochutnat si na něčem vesele barevném a dobrém? Šafránové rizoto s hráškem je tedy jasnou volbou!
Rizota jsou super vděčným jídlem, protože jejich příprava je otázkou pár minut a výsledek je povětšinou skvělý. Když si ještě rizotový základ ozvláštníme šafránem, dostaneme na talíř něco luxusního. Jen pozor, abyste to s množstvím šafránu nepřepískli. To by vám pak na jazýčku zůstala jen hořká pachuť. Takže jak na to?
Ingredience na šafránové rizoto s hráškem
Množství: 4200 g rýže Arborio, Carnaroli, nebo kulatozrnky
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
2 lžíce másla (50 g)
100 ml bílého vína
100 g libové slaniny
100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
50 g parmezánu
1 špetka soli (5 g)
cca 1 l vývaru
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nebudeme to moc prodlužovat a jdeme rovnou na vaření.
V pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme pokud možno libovou slaninu. Jakmile začne slaninka chytat barvu, přídáme k ní rýži, kterou ještě 1 orestujeme.
Rýži zalijeme bílým vínem, přidáme špetku šafránu (cca 1/2 kávové lžičky, ne víc) a necháme probublat.
Vše pak postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže ponořená ponořená (nelijeme tedy celý vývar) a necháme ji jemně probublávat. Správná rýže na rizoto obsahuje škrob, který způsobí krémovost rizota, takže ji ani neproplachujte, než ji budete dávat do pánve.
Přibližně po 10 minutách přidáme nastrouhaný parmezán a zase mícháme. Ke konci vaření, když už bude rýže skoro měkká (ok, měla by být al dente) přidáme také hrášek, aby se prohřál a přidáme ještě máslo, které vše ještě zjemní.
Vůbec se nebojte toho nechat v rizotu více tekutiny. Jakmile jej stáhnete z plotny, ještě se nasaje do rýže. Takhle ho nechte ještě alespoň 2 minuty odstát, a pak podávejte tak, jak je. Je to lahůdka!
Dobrou chuť přeje Pája
Líbí se vám recept na šafránové rizoto s hráškem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Šafrán mají běžně v Globusu a není až tak drahy.
Přesně tak. Prostě se dá sehnat a pytlíček opravdu vystačí na velmi dlouho.
Šafrán? Ten jsem neviděl ani nepamatuji. Cena prý 50 000 za kg.Na barvu kurkuma a paprika.
Šafrán má například Sonnentor a při přepočtu cena a množství využití to opravdu není zas tak extrémní pálka. A ono hlavně vždycky platilo, že je něčeho jako šafránu, tedy málo a je to vzácné. 🙂 Kurkuma a paprika taky dobré, ale není to šafrán.