Máte chuť na jednoduché a lahodné jídlo z pár ingrediencí? Brambory na kyselo jsou takovou možná až zapomenutou klasikou, která je naprosto výtečná!

Na brambory na kyselo budete potřebovat doslova pár ingrediencí a výsledek bude možná až překvapivě dobrý.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Brambory na kyselo

Ingredience na brambory na kyselo

Množství: 4 porce

1 kg brambor typu A či B
2 lžíce másla či oleje (40 ml)
6 vajec M
1 špetka kmínu (1 g)
2 nové koření
5 kuliček pepře
1 špetka soli (5 g)
1 12% zakysaná smetana (200 g)
1 cibule (100 g)
cca 1 l vody


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Brambory na kyselo si možná ještě pamatujete z dětství od babiček nebo maminek, které po tomto snadném receptu sahaly, když už lednice zela prázdnotou a bylo potřeba zaimporvizovat.

My ale víme, že z těchto situací obvykle vznikají ty nejlepší dobroty. A těmi tyto brambůrky nepopiratelně jsou. Jdeme si je připravit.

Vaříme brambory

Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostičky. Do hrnce dáme rozehřát máslo či olej. Cibuli také očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, které na oleji budeme smažit do zesklovatění.

Ke konci smažení přidáme celý pepř a také nové koření a popřípadě i bobkový list a na minutu necháme koření rozvonět v oleji.

Přidáme brambory, trošku kmínu, soli a zalijeme vodou tak, aby byly brambory ponořené.

Vajíčka

K bramborám na kyselo se báječně hodí vajíčka. Připravit si je můžete buď natvrdo popř. třeba na hniličko. Vynikající je také pošírované vejce. Volte tedy podle chuti.

Dochucujeme a finišujeme

Brambory se nám dovařily a jsou měkké. Vše teď už jen doladíme k dokonalosti.

Vodu z brambor neslíváme. Ted pokud nám v ní brambory plavou na volno, tak trošku slijeme. Do zbytku přidáme kysanou smetanu a promícháme popř. dosolíme.

Brambory nandáme do talíře a přidáme vejce. Můžeme přisypat ještě trošku pažitky nebo čerstvé petržele a jednoduchý báječný pokrm je na světě.

Ať vám chutná
Pája

PS. Pro další dobroty ze zbytků se mrkněte do kategorie VyKuchtěno ze zbytků. Najdete tam poklady.