Pečený losos v troubě s křupavou pistáciovo-sýrovou krustou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryby/peceny-losos/
Ryby jsou zdravé a pečený losos je i pro nás Středoevropany, kteří často moc rybám neholdujeme, skvělou a chutnou variantou, jak do sebe nasát trochu těch omega, delta, beta a gama kyselin, které jsou tak děsně zdravé a dobré.
Já na něm mám ráda hlavně to, že se dá velmi rychle připravit a sluší mu celá řada podob. Tentokrát tu pro vás mám lososa v krustičkovém kabátku, co bude rozkošně křupat.
Ingredience na pečeného lososa v troubě s křupavou pistáciovou krustou
Množství: 2 porce300 – 400 g lososa (pro dvě osoby)
NA KRUSTU
2 vrchovaté lžíce strouhanky
2 vrchovaté lžíce parmezánu
2 vrchovaté lžíce namletých či nasekaných pistácií
Špetka soli
Olivový olej na pokapání
Citron na dochucení po uvaření
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Krusta
Tento recept stojí a leží na křupavé sypké krustičce, kterou velmi jednoduše vytvoříte smícháním tří věcí – strouhanky, parmezánu a nasekaných pistácií. Proč zrovna tato trojkombinace?
Opečená strouhanka nádherně křupe, ale nechávat ji samotnou, není to to pravé ořechové.
Takže když jsme u ořechů, za zkoušku určitě stojí právě nasekané pistácie. Jejich jemně slaná chuť a křupavost polechtají lososa po ploutvi. Stačí je jen nasekat na jemno (ale když tam zůstane pár větších kousků, budou krásně křupat 🙂 ) A co sýr?
To už je vlastně taková třešnička na dortu. Parmezán dokoná dílo lososí a lahoda je na světě. Pokud byste chtěli další inspiraci, mrkněte na další recepty s lososem.
Připravujeme lososa
Zapněte si troubu na 180°C. Filet z lososa opláchněte pod vodou a osušte ho do sucha a jemně posolte. Co dál? Lososa pěkně poctivě posypte směsí z parmezánu, strouhanky a pistácií. Přendejte do nepřilnavého pekáčku nebo na pečící plech s pečícím papírem. Ano, mohli byste sypat přímo v pekáčku. Je to jen na vás.
Nezapomeňte pěkně jemně pokapat olivovým olejem. A jdeme péct.
Jak poznat, kdy je losos hotový?
Lososa pečte přibližně 20-30 minut. Samozřejmě to záleží na tloušťce a velikosti filetu. Jak vlastně poznat, že je losos upečený?
Ideálně si pomozte teploměrem, který by měl ukazovat 60°C a losos je hotový.
Pokud teploměr nemáte, tak maso průběžně kontrolujte. Když je hotové, mělo by velmi jemně pružit. Což se ale může hodně těžko poznat. Nejlepší je tedy pak do masa dloubnout vidličkou a pokud se maso z lososa krásně odděluje po plátcích, je hotové.
Na povrchu by měla být krásná zlatavá krustička, do které když kousnete, jazyk se bude tetelit blahem.
Vhodná příloha
Co se hodí k lososovi? Pokud jde o tuto variantu, přijde mi nejlepší nějaká kaše či pyré. Pěkně se to v puse popasuje s křupinkami a chutí lososa.
Mám tu pro vás video tip na jednoduchou a dobrou bramborovou kaši od Koko. 2 minuty a budete mít jasno ;).
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na pečeného lososa v troubě s křupavou pistáciovou krustou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: losos, máslo, olivový olej, parmezán, pistácie, strouhanka, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.