Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává.

V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cuketový nákyp

Ingredience

Množství: 6 větších porcí

2 střední cukety
2 střední brambory
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžička majoránky
150 g sýra eidam
150 g šunky (vege lidi vynechají)
3 vejce
1 prášek do pečiva
Strouhanka na vymazání a posyp
Sůl
Olivový olej


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Cuketu si očistěte a vyndejte ze středu pecky. Nastrouhejte ji na hrubém struhadle a přistrouhejte na jemno i dvě očištěné brambory a nastrouhaný česnek.

Já to pak vždycky víc prosolím a promačkám, aby povolila voda. Po hrstičkách si tuto směs vyždímám ve dřezu a víc starostí s tím pak není.

Do směsi cukety a brambor přidám tři vajíčka, dvě lžíce mouky (tady zase spíš podle vašeho zdání, jestli to hmota potřebuje nebo ne) a kypřící prášek. Promíchám a když už se to tváří kypře a tak jako nadýchaně, přidám ještě nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr. Okořením majoránkou a už to jen přehodím do vymazaného pekáčku, který jsem vysypala strouhankou (ona tam pak kolem udělá takovou pěknou křupavou krustičku).

Strouhanku dávám i na povrch a trošku zakápnu olivovým olejem, aby to pak po dopečení křupalo. Pečte to pak v troubě na cca 200ºC až se udělá krustička.

Dobrou chuť

Pája