Jestli hledáte polévku, která vás nejen zahřeje, ale i příjemně nakopne, křenová polévka je ta pravá volba! Má jemnou, krémovou konzistenci, ale díky křenu v sobě ukrývá lehce pikantní šmrnc, který povzbudí chuťové pohárky a dodá energii. Křenová polévka se skvěle hodí do chladnějších dní, kdy potřebujete zahřát tělo i duši, a navíc krásně ladí s křupavými krutony nebo opečeným chlebem. A co teprve, když přidáme ještě slaninu. Nebojte se křenu – v polévce se jeho štiplavost zjemní a promění v příjemnou, delikátní chuť. Tak pojďme na ni!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nezapomenutelná křenová polévka

Ingredience na křenovou polévku

Množství: 4 porce

100 g strouhaného křenu
500 g brambor
1 mrkev (100 g)
½ cibule (50 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 špetka celého kmínu (1 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 lžíce másla (50 g)
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (25 g)
200 ml 12% smetany na vaření
1 l zeleninového vývaru (nebo vody)

K doladění

80 g chlebových krutonů
40 g libové slaniny


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Na polévkách miluji především jejich snadnou přípravu – u většiny vlastně stačí vše jen nahodit do hrnce, nechat vařit a výsledek je téměř zaručen.

Pokud byste chtěli více polévek, třeba dokonce 190 receptů na polévky, mrkněte na naši Velkou polévkovou bichli.

Připravujeme zeleninu

Nejprve oškrábeme a na kostičky nakrájíme brambory a mrkev. Připravíme si také křen, který očistíme a nastrouháme najemno. Zde si možná trošku popláčeme a uvolníme nosní dutiny, ale to také není na škodu.

Zakládáme polévku

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém do zesklovatění osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a na mírném plameni uděláme krásnou zlatavou jíšku.

Mouka či ne? Pokud zrovna neholdujete zahušťování moukou – jíškou, určitě se nebojte do polévky přidat alespoň o jednu bramboru navíc. Ta nám zvládne polévku krásně zahustit také.

Jíšku poté zalijeme vlažným či studeným vývarem nebo vodou, dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Polévku osolíme, přidáme brambory s mrkví a také špetku kmínu.

Jakmile jsou brambory a mrkev měkké, přidáme ještě smetanu na vaření a už víc nevaříme. Vše rozmixujeme.

V dlaních do ní promneme majoránku a nakonec přidáme zlatý hřeb večera v podobě nastrouhaného křenu. Buďte opatrní a spíše ho přidávejte postupně, aby jeho chuť nebyla zas až moc výrazná.

Výborná je polévka s opečenými chlebovými krutonky – já je připravuji tak, že si starší chléb, bagetu nebo housky nakrájím na kostičky a opékám je na suché pánvi či horkovzdušné fritéze. Ke konci jen lehce zakápnu olivovým olejem a prohodím, aby se olej promíchal s pečivem.

My budeme tentokrát rebelové a do polévky si ještě přidáme osmaženou slaninu. Nakrájíme ji na kostičky, zprudka orestujeme a kostičky samotné přendáme z výpeku např. na papírový ubrousek. Můžeme servírovat.

Ať vám polévka chutná a pěkně vás zahřeje.
Pája