Jestli hledáte polévku, která vás nejen zahřeje, ale i příjemně nakopne, křenová polévka je ta pravá volba! Má jemnou, krémovou konzistenci, ale díky křenu v sobě ukrývá lehce pikantní šmrnc, který povzbudí chuťové pohárky a dodá energii. Křenová polévka se skvěle hodí do chladnějších dní, kdy potřebujete zahřát tělo i duši, a navíc krásně ladí s křupavými krutony nebo opečeným chlebem. A co teprve, když přidáme ještě slaninu. Nebojte se křenu – v polévce se jeho štiplavost zjemní a promění v příjemnou, delikátní chuť. Tak pojďme na ni!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nezapomenutelná křenová polévka

Ingredience na křenovou polévku

Množství: 4 porce

100 g strouhaného křenu
500 g brambor
1 mrkev (100 g)
½ cibule (50 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 špetka celého kmínu (1 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 lžíce másla (50 g)
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (25 g)
200 ml 12% smetany na vaření
1 l zeleninového vývaru (nebo vody)

K doladění

80 g chlebových krutonů
40 g libové slaniny


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Na polévkách miluji především jejich snadnou přípravu – u většiny vlastně stačí vše jen nahodit do hrnce, nechat vařit a výsledek je téměř zaručen.

Pokud byste chtěli více polévek, třeba dokonce 190 receptů na polévky, mrkněte na naši Velkou polévkovou bichli.

Připravujeme zeleninu

Nejprve oškrábeme a na kostičky nakrájíme brambory a mrkev. Připravíme si také křen, který očistíme a nastrouháme najemno. Zde si možná trošku popláčeme a uvolníme nosní dutiny, ale to také není na škodu.

Zakládáme polévku

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém do zesklovatění osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a na mírném plameni uděláme krásnou zlatavou jíšku.

Mouka či ne? Pokud zrovna neholdujete zahušťování moukou – jíškou, určitě se nebojte do polévky přidat alespoň o jednu bramboru navíc. Ta nám zvládne polévku krásně zahustit také.

Jíšku poté zalijeme vlažným či studeným vývarem nebo vodou, dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Polévku osolíme, přidáme brambory s mrkví a také špetku kmínu.

Jakmile jsou brambory a mrkev měkké, přidáme ještě smetanu na vaření a už víc nevaříme. Vše rozmixujeme.

V dlaních do ní promneme majoránku a nakonec přidáme zlatý hřeb večera v podobě nastrouhaného křenu. Buďte opatrní a spíše ho přidávejte postupně, aby jeho chuť nebyla zas až moc výrazná.

Výborná je polévka s opečenými chlebovými krutonky – já je připravuji tak, že si starší chléb, bagetu nebo housky nakrájím na kostičky a opékám je na suché pánvi či horkovzdušné fritéze. Ke konci jen lehce zakápnu olivovým olejem a prohodím, aby se olej promíchal s pečivem.

My budeme tentokrát rebelové a do polévky si ještě přidáme osmaženou slaninu. Nakrájíme ji na kostičky, zprudka orestujeme a kostičky samotné přendáme z výpeku např. na papírový ubrousek. Můžeme servírovat.

Ať vám polévka chutná a pěkně vás zahřeje.
Pája