Krémová květáková polévka je téměř povinností ve dnech nejistého chladnějšího počasí. Její chuť je lahodná, krémová, ale díky lehounkému dotyku muškátového oříšku zároveň ne nudná. A hlavně zahřeje!Co mám na květákové polévce moc ráda je to, že její příprava je jednoduchá a rychlá a výsledky jsou parádní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krémová květáková polévka

Ingredience na krémovou květákovou polévku

Množství: 4 porce

500 g květáku – přibližně polovina hlávky
1 menší cibule (70 g)
2 střední brambory (160 g)
1 petržel (75 g)
1 hrudka másla (25 g)
2 bobkové listy
3 nové koření
5 celých pepřů
Špetka muškátového oříšku (1 g)
100 ml smetany na šlehání (31%)
1 l vody nebo zeleninového vývaru
Sůl podle potřeby

2 starší rohlíky nebo plátky chleba (100 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 40 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Ať už si o květáku mnoho lidí myslí nějaké nepěkné věci, já na něj nedám dopustit a mám ho ráda na všechny způsoby. Dokonce ho s radostí na líci chroupu ráda i syrový, protože má bezvadnou nasládlou chuť a je to taky mooc zdravé.

Pokud jste sem ale nezabrousili poprvé a čtete mé recepty, víte, že jsem extrémně polévková. Polévka je pro mě opravdu grunt, takže nezařadit do receptů krémovou květákovku by byl hřích. A teď k věci.

Příprava

V hrnci si nechte rozpustit hrudku másla a na středním plameni na ní nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli.

Jakmile je cibule naměkko, přidejte na menší růžičky natrhaný květák (dávám i hezké listí, protože je dobré) a zalijte vodou nebo vývarem. Nezapomeňte přidat na kostičky nakrájené brambory a petržel.

Možná si říkáte, proč brambory a proč petržel. Věc se má tak, že petržel podle mého skromného mínění dodá polévce výbornou chuť, stejně jako brambory. Ty ji krom toho taky přirozeně zahustí.

Kořeníme

Nezapomeňte okořenit novým kořením, pepřem a bobkovým listem. S muškátovým oříškem velmi opatrně. Je to potvora, která velmi rychle dokáže z příjemné chuti vykouzlit v ústech něco, co fakt nevítáte. Takže ještě jednou – méně je více a v případě muškátového oříšku radši přidávejte postupně, než si zkazit náladu nedobrou polévkou.

Vařte.

Když už nám to pod pokličkou pěkně bublá, můžete si připravit na trošce oleje opečený rohlík (na kostky, pochopitelně) nebo chléb. Čím starší, tím lepší…ale ne zase aby obrůstal mechem.

Smetanové finále

Zelenina je měkká? Paráda! Jdeme to všechno rozmixovat. Možná jsem barbar, ale mixuji opravdu všechno – tedy i koření. A mixuji pěkně poctivě, aby byla směs opravdu hladká jako dětská prdélka.

Nakonec přidám smetanu a nechám ještě 1-2 minuty zabublat a je hotovo.

Pro větší estetický (a chuťový samozřejmě také) zážitek přidejte nasekanou čerstvou petrželku a opečený chlebík nebo rohlík.

Dobrou chuť
Pája

PS. Mrkni na další Polévky, protože jak říkám, jsou grunt.