Masové kuličky ve smetanovo-hořčičné omáčce
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/masove-kulicky/
Nestydím se přiznat, že i my jsme občasnými návštěvníky obchodního domu IKEA a téměř vždy naše kroky směřují směrem k bistru a masovým kuličkám s omáčkou a hranolkami. Zaprvé je to odměna za to, že jsme přežili davy lidí a zvládli nakoupit vše z poctivě připraveného seznamu a ještě jako poctivky ušetřili s pomocí rodinné kartičky (i my rebelové podléháme komerci).
Zadruhé tyhle švédské masové kuličky jsou prostě moc dobré a už byl nejvyšší čas, abych je připravila i doma. Zvládnete je levou zadní a už nebudete muset hledat záminky, proč do přeplněného obchoďáku 😉
(Tento příspěvek není sponzorovaný ani jinak podpořený IKEOU)
Ingredience na masové kuličky v omáčce
Množství: 4 porceNa kuličky
500 g mletého masa – 50:50 hovězí a vepřové maso je podle mě nejchutnější kombinace
1 vejce
2 polévkové lžíce strouhanky
2 lžíce vody
½ cibule nebo čerstvá zelená cibulka
2 stroužky česneku
Pár lístků čerstvé bazalky (není nutnost)
Sůl
Pepř
Olej na smažení
Na omáčku
1 kysaná smetana
1 rovná polévková lžíce dijonské horčice
1 lžíce másla
2 rovné lžíce hladké mouky
1/2l vývaru – kuřecí je ideál
Sůl
Pepř
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nejdřív si připravíme masové kuličky.
Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso, 1 vejce, nastrouhaný česnek, cibulku na kostky (v případě čerstvé zelené cibulky na plátky) nasekanou bazalku a strouhanku s dvěma lžícemi vody. Vše promícháme, prosolíme a opepříme. Pokud chcete trochu ulehčit žaludku, tak můžete cibulku před přimícháním lehce opražit na oleji, aby zesklovatěla – je to trošku lehčí na trávení.
Kuličky tvarujte v dlani do vámi příjemné velikosti.
Jdeme do fáze smažení. Na rozpálený olej (olivovým nic nezkazíte) vyskládejte jednotlivé kuličky a osmažte je ze všech stran. Po kuchyni se rozvoní naprosto dokonalá vůně – pro tyhle smyslové příjemnosti přeci vaříme, ne? Osmažené kuličky odkládejte do nějaké mísy stranou.
Do výpeku přidáme přidáme dvě lžíce vody, aby se nám opejkánky odlepily od pánve. Pokud je výpek už moc přepálený, tak je lepší pánev očistit, nebo si rovnou vzít novou. Omáčka by byla z přepáleného výpeku moc hořká a nedobrá.
Krémová-hořčičná omáčka
Přidáme hrudku másla a počkáme, až se rozpustí. Přidáme dvě lžíce mouky. Dvě minutky necháme opéct na pánvi (za stálého míchání) a přidáme vývar. Promícháváme, těšíme se na dobrotu a čekáme, než se nám vývar s moukou trochu zredukuje do krémovata. Dejte tomu čas – pět nebo deset minut omáčce jen prospěje.
Když už je omáčka provařená, přidejte kysanou smetanu a lžičku dijonské hořčice a nechte ještě aspoň pět minut vařit. Pokud se vám bude zdát omáčka málo slaná, tak dochuťte až nyní. Dijonská hořčice je totiž dosti slaná a mohli byste si omáčku jednoduše přesolit.
Kuličky ještě na chvilku vložte do omáčky…to aby se navzájem seznámily a propojily chutě.
Máme hotovo!
Podávejte klidně i jen s bagetkou. Pro větší gurmány nezaškodí hranolky, nebo klidně i rýže.
Dobrou chuť
Paní Čuba
PS. Pro milovníky kuličkových receptů tu mám další – moc dobré kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce…hmmm.
Líbí se vám recept na masové kuličky v omáčce? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, česnek, cibule, hořčice, hovězí, jarní cibulka, kysaná smetana, máslo, mouka, olej, pepř, strouhanka, sůl, vepřové, vývar
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Tak kuličky měly velikánský úspěch , moje nevěsta je ochutnala a dopadlo to tak, že si je odnesla domů. Nádivka také moc dobrá , ahoj Zdena
Super, to ráda slyším. Gratuluji nevěstě.
Moc se mi líbí ta omáčka na švédské kuličky, tu určitě vyzkouším a velikonoční hlavičku také, děkuji Zdena
Jaká byla omáčka? A nádivka?
Určitě je zkusím
Zdravím, i já se nejspíš nechám inspirovat 🙂
Snad jen hloupá otázka, ty já umím dobře. Mouku přisypat k rozpuštěnému máslu, nebo rovnou k hrudce? Popravdě nevím, jestli je ale zrovna tenhle detail důležitej 🙂
Rozhodně to není hloupá otázka 🙂 Nechce máslo rozpustit. Mouka se v něm lépe zapracuje. Hrudka a vedle toho mouka by asi spíš nadělala paseku. Mějte se pěkně.
Na ty kuličky se chystám.vypadaji lákavě….
Dejte pak vědět, jak chutnaly 🙂
Pro Tomáše: s tvým názorem na recepty paní Č vřele souhlasím. A malá rada, jak ukládám recepty já. Recept označím/ zmodrá/, potom ho zkopíruji /ctrl C/ a vložím / ctrl V/- já do wordu. Potom do složky nazvané Moje kuchařka.Takto mám utvořenu celou kuchařku, na kterou se často obracím. Stačí dát do vyhledávače to, co potřebuji a hned je recept na ploše. Tobě i paní Č přeji jen vše dobré a těším se na nové a zajímavé recepty.
Ahoj Lenko, díky za tip pro Toma a i za to, že si takhle dovedeš poradit s recepty. Pro mě opět námět, jak to pro vás udělat jednodušší, abyste si mohli recepty ukládat.
Teprve vyzkouším.
Masove kulicky delam stejne uz roky,omacku jsem zkusil poprve,vzeslo z toho pekne vonave jidlo.Vase recepty jsou vyborne,nektere sice nejsou pro mne,ale takovych 80%od vas beru.Diky!Akorat nevim jak je ukladat do PC,tak si je proste prepisuji na papir.Zatim ahoj! a tesim se na nove recepty!Tom
Tomáši díky za moc hezký a milý komentář. Ohledně těch receptů do počítače to promyslíme a zkusíme vymyslet způsob, jak je jednoduše ukládat. Zatím se měj moc hezky.
VYZKOUŠÍM
A pak dej vědět, jak chutnaly 😉
Na ty kuličky se už moc těším , ahoj Zdena
Už se na ně těším, jak si je udělám.