Marinovaná vepřová žebra
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/marinovana-veprova-zebra/
“Ty seš ale vážně pěkná kost!” řekl by muž… Ale i žena… Pokud by na přetřes přišla marinovaná vepřová žebra. Jsou skutečně lahodná a to nejenom proto, že se jí rukama (a to já ráda, protože kontakt s jídlem je fajn), ale protože odpadávají od kosti a bohově chutnají s pivem. Sice mám ruce zapatlané vždycky až za ušima, někdy se stopy najdou i na čele, ale za to prostě stojí. Kdo si právě odfrkl nad tím, jaké jsem čuně, tak vše se dá umýt.
Ingredience na marinovaná vepřová žebra
Množství: 2 velké porce1kg vepřových žeber co nejkvalitnějších
Sůl
Pepř
3 stroužky česneku
Na marinádu:
2 lžíce medu
1 lžíce kečupu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička worchestrové omáčky
3 stroužky česneku
Na podlití buď 1 sklenku piva nebo sklenku bujonu, nebo vody 🙂
Postup přípravy
Doba vaření: 240 minut
Celkový čas: 255 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vepřová žebra najdete poměrně jednoduše asi skoro v každém řeznictví nebo ve vašem oblíbeném hyper řetězci. Nicméně pozor. Nebudeme chtít nějaká nedomrlčata, ale pěkně obalené kosti.
Když už se dostanete k pěkným poctivým žebrům, jste na dobré cestě do gastro nebe. Akorát si budete muset tak 3 hodiny počkat.
Připravujeme žebra
Nasolte a opepřete žebra a potřete je třemi stroužky česneku. Dejte je do pekáčku a zavřete – na fotce můžete vidět, jak to vypadá, když nemáte pekáček s pokličkou – zarolujte třeba do alobalu nebo pečícího papíru – inspiraci můžete hledat u mě 🙂 Pečte v troubě 2 hodiny na 120⁰C. Nic neodkrývejte, nepodlévejte. Prostě nechte žebra být sama sebou.
Po dvou hodinách, kdy se z trouby bude linout neskutečná vůně, žebra vyndejte a jdeme na marinádu.
Připravujeme marinádu
Pečená žebra si vyndejte někam stranou a z výpeku vytvořme marinádu. Já většinou hodně improvizuji podle chuti a nálady, ale tady popíšu takový můj oblíbený základ.
Pod pekáčkem si roztopím a do výpeku přidám další 3 stroužky česneku, med, worchester, sojovou omáčku, trošku kečupu, dijonskou a přidám trošku vody (50 ml), pokud nemám pivo nebo např. zeleninový bujon. Směs nechm přibližně 5 minut probublávat, aby se zredukoval a vznikla hustší směs.
Žebra marinádou potřu a ještě nechám na 200 ⁰C dopéct, až jsou vepřovy žebra pěkně lepkavá a zlatavá.
Připravte si packy, nakrájejte chleba, dejte si nakládanou okurku, točené pivo a mručte si spokojeně pod fousy, dámy pod malé nenápadné knírky pod nosem.
Dobrou chuť
Pája
PS. Hledáte tipy na další masové dobroty? Podívejte se do sekce Maso, masíčko a nechte se inspirovat.
Líbí se vám recept na marinovaná vepřová žebra? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, hořčice, kečup, pepř, pivo, sojová omáčka, vepřová žebra, worchestrová omáčka
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dnes jsem vyzkoušel, žebírka jsem pekl 3 hodiny na 130 stupňů (měl jsem opravdu vysoké). Marinádu pořádně zredukovat na kašičku. Chutnají výborně. Děkuji za recept.
Honzo, moc děkuji! Pája
Pěkný recept. Už jsou v troubě s marinádou. Jen se tam nepíše, jak tu marinádu přesně připravit. Má se vyvařit do mazlavé hmoty, ve které se žebra obalí? Nebo má být tekutá, žebra se v tom pečou a třeba se každou čtvrthodinu polévají? Zkouším druhý způsob, protože tam je opravdu hodně tekutiny.
Járo, hezký den. Recept už jsem upravila, aby byl srozumitelnější. Marinádu opravdu nechávám probublat do mazlavé hmoty, ve které žebra obalím a poté peču. Díky za upozornění za nesrozumitelnost. Pája
Recept vypadá úžasně,už se pečou…. jen se chci zeptat, zda žebra v marinádě se pečou zakrytá nebo bez pokličky… moc děkuji za radu! Šárka
Šárko, pozdě ale přeci. Ano, s marinádou už se pak pečou odkrytá, aby se udělala kůrčička.
Žebra jsem dnes dělala,chuťově moc dobrá,akorát strašně tuhá a to jsem pekla přesně
podle receptu
Ahoj Soňo, tak to mě mrzí, že byla tuhá. Napadlo mě, jestli byla žebírka pořádně utěsněna a nevysušila se? Jinak by totiž měla být vlastně doslova a do písmene uvařená. Pak už se jen narychlo dopékají s marinádou a to by jim nemělo způsobit újmu.
Pokud budeš recept třeba někdy ještě opakovat, tak klidně zkus žebra nechat na 3 hodiny v troubě a jen na 100°C. To by už opravdu měla být záruka toho, že žebra budou měkoučká.
Dej mi prosím vědět, jak to dopadlo. Měj se dobře.
Výborný recept, hned to zkusím.