Gordon blue neboli cordon bleu
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/gordon-blue/
Gordon blue neboli správně cordon bleu (čti kordón blé) nebo taky všelijak komolený gordon blů, gordon bleu, cordon blau a podobně je vynikající plněný řízek se sýrem a šunkou, ať už mu říkáme jakkoli.
Pro opravdové klasiky a fajnšmekry je pak důležité, že maso je telecí. Pokud se k němu ale nedostanete, dá se zastoupit i vepřovým masem a když se správně připraví, bude to také výborné.
Ingredience na gordon blue
Množství: 4 krásné porce800 g telecí kýty (nebo vepřové)
4 plátky dobré libové šunky
4 plátky goudy
špetka pepře
sůl
Na obalení a smažení
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
slunečnicový olej
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pojďme tuhle dobrotu zbytečně nekomplikovat a udělat ji přesně tak jednoduchou a lahodnou, jak si zaslouží. Jdeme na to.
Příprava masa
Maso (ať už krásné telecí nebo vepřové) nakrájejte na tenčí plátky a rozklepejte ho pod folií. Budeme potřebovat 8 plátků. Ty posolte z obou stran a jdeme plnit.
Na 4 plátky dejte plátek šunky, plátek goudy a přikryjte opět plátky masa. Paličkou na maso sklepejte kraje řízků k sobě a maso čeká trojobal.
Obalujeme
Vajíčka rozklepněte a vidličkou je zlehla promíchejte. Připravte si mouku a strouhanku. Pak už jen klasicky zlehka obalujte nejprve v mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhance. Žádné násilnické vmačkávání strouhanky do masa. Jen lehce poťukejte a hned smažte.
Smažíme
Smažit je potřeba v dostatečném množství oleje nebo sádla na středním plameni.
Popřípadě se dá využít i horkovzdušné fritézy, do které nepotřebujete téměř žádný olej. Já jsem měla k dispozici na testování (ano, recenze bude :)) Airfryer Philips a na smažení jsem dala dvě lžičky oleje.
Do konce roku 2019 tu pro Vás taky mám speciální slevu 5% (385 Kč) právě na tuhle horkovzdušnou záležitost. Stačí při nákupu zadat kód KUCHTIME5 (fakt vše velké). Sleva platí pouze zde.
Ladíme k dokonalosti
Řízek pak osušte papírovou útěrkou a podávejte s dobrou bramborovou kaší nebo bramborami s máslem.
Pro ještě větší chuťový zážitek nezapomeňte přidat i měsíček citronu, který smaženému řízku bezvadně sluší.
Dobrou chuť,
Pája
Líbí se vám recept na gordon blue? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: gouda, Hladká mouka, pepř, strouhanka, šunka, telecí, vajíčko, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Pájo dnes jsme Gordon blue dělali z mletého krůtího masa, podobně sekáčce. Chutnalo nám moc, sám jsem překvapený tou šťavnatostí jídla-do masa jsem přidal smetanu a bílé víno.
To mohlo být naprosto vynikající. Mleté krůtí se dost často podceňuje a přitom to dokáže být taková lahoda!
jeste jsem to nevarila ale musi to byt dobre
Tak tenhle recept děláme u nás doma, mimo hovězího, že všech druhů masa. Zkrátka-co dům dá. Chutná to vždycky.
Ono by to vlastně možná šlo i jako rychlovku z dobrého hovězího, ale je pravda, že to by bylo cenově hozené zase naprosto někde jinde. Popřemýšlím nad testováním.