Žampionová bruschetta
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/grilovani/zampionova-bruschetta/
Bruschetta je naprosto dokonalým jednoduchým jídlem, kde díky pár dobrým surovinám vznikne chuťové nebíčko doslova za pár kaček. Rajčatovou bruschettu asi každý známe, ale co taková žampionová bruschetta? Dali byste si?
Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Českými houbami a.s.
Příprava je jednoduchá a žampionová bruschetta se dobře hodí jako předkrm, starter při grilovačce.
Ingredience na žampionovou bruschettu
Množství: 4 porce8 větších žampionů (400 g)
2 stroužky česneku (10 g)
4-5 snítek čerstvého tymiánu (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 hrst bazalky (10 g)
4 krajíce chleba (250 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 25 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Žampiony mám moc ráda, protože se dají využít na tisíc a jeden způsob. Připravit je tedy do podoby směsi na topinku je naprosto jednoduché, velmi lahodné a hlavně si směs můžete připravit jak na grilu, tak za smutných zimních bezgrilových večerů klidně i na pánvi.
Výborně se na bruschettu hodí žampiony bílé, ale i hnědé, které mají výraznější a možná i lahodnější chuť.
Plnicí směs
Žampiony očistíme a nakrájíme je na menší kostičky (i nožky) cca 1 cm velké.
V misce promícháme olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a čerstvý tymián a dvě třetiny této skvělé zálivky vmícháme přímo do syrových žampionů. Zbytek si necháme na finální dokončení.
Směs přendáme do pečící misky určené na grilování (může být i grilovací plát bez děr) a grilujeme přibližně 20 minut, dokud nebudou žampiony měkké a nevypaří se z nich veškerá uvolněná voda. Během grilování směs promícháváme.
Na posledních pár minut necháme na grilu ještě opéct plátky chleba – výborně se hodí klasická česká šumava, ale můžete směle zabrousit i do italských vod v podobě focaccii nebo jiných světlejších chlebů či baget.
Žampionovou směs sundáme z grilu, přendáme do misky a přidáme zbytek zálivky, která jen podtrhne chuť a popřípadě dosolíme.
Vše pak servírujeme pěkně za čerstvá na opečenou topinku. Jako vykopnutí grilovacího dne je to naprosto úžasné.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na žampionovou bruschettu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, chleba, olivový olej, pepř, sůl, tymián, žampiony
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Skvely recept Pajo,houby zboznuji-byla to bozska mnamka,u ktere jsem se jen olizoval !!!!!