Dlouhou dobu jsem této lahůdce odolávala a ochudila se tak o naprostou chuťovou lahůdku. Vejce benedikt s jemnou holandskou omáčkou je totiž totální skvost!

Možná jsem se trošku obávala přípravy holandské omáčky, ale skutečně se toho není potřeba dbát. A my si teď spolu ukážeme, jak si vejce benedikt s jemnou holandskou omáčkou a také křupavým chřestem připravit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vejce benedikt s holandskou omáčkou

Ingredience na vejce benedikt

Množství: 4 porce

4 x snídaňový muffin nebo toustis
4 plátky kvalitní šunky (100 g)
4 vejce M

Na holandskou omáčku
3 žloutky M
100 g másla
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžička plnotučné nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice (5 g)
pár kapek citronové šťávy podle chuti

200 g zeleného chřestu


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Na přípravu vejce benedikt vlastně nebudeme potřebovat zas až tak moc ingrediencí. Jde jen o jejich důkladnou přípravu.

K ruce si dáme snídaňový muffin nebo tzv. tastino. Nachystáme si šunku a také zelený chřest, který stačí dát na pár minut do vroucí osolené vody. Poté ho slijeme ledovou vodou, aby byl krásně křupavý a můžeme jít na holandskou omáčku.

Příprava holandské omáčky

Na omáčku budete potřebovat žloutky o pokojové teplotě, změklé máslo a trošku hořčice a citronové šťávy. Připravíme si vodní lázeň – do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Poté už nevaříme. Do ocelové nádoby nebo rendlíčku si dáme žloutky a metličkou je začneme nad vodní lázní promíchávat. Mícháme poctivě pěkně pravidelně, až nám vznikne krásně žlutá krémová směs.

K ní postupně přidáváme kousky másla. Vždy jen lžičku, dobré rozmícháme a opět lžičku. Směs lehce osolíme a přidáme tako trošku hořčice a citronovou šťávu a opět dobře promícháme. Holandská omáčka by měla mít minimálně 65 °C, tj. bychom v ní téměř neměli udržet prst.

Jak ji ale „neuvařit“? V průběhu míchání (míchejte klidně 10 minut) ji občas sundejte z vodní lázně a míchejte mimo. V omáčce by se určitě neměly začít objevovat sraženiny. Ty by značily, že se nám začíná srážet a okamžitě s ní mimo lázeň.

Jakmile máme holandskou omáčku hotovou jdeme na pošírovaná vejce.

Do rendlíku dáme dostatek vody (cca 2 l) a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme popřípadě klidně vypneme, aby nám voda nebublala.

Do menší misky si rozklepneme vajíčko a jdeme na tu největší legraci. Vodu v rendlíku lžící roztočíme do víru a doprostřed vajíčko vhodíme. Po pár sekundách jej lžící obrátíme ve vodě a necháme na mírném plameni vařit přibližně 3–4 minuty.

Bílek by měl být pevný a netřást se. Vejce tedy lovíme děrovanou naběračkou a rovnou a necháme okapat.

Dokončujeme vejce benedikt

Pokud máte například horkovzdušnou fritézu nebo topinkovač, opečte si ještě muffin nebo toustis.

Na něj dejte chřest, plátky šunky a také vajíčka. Přelijte holandskou omáčkou a… A to je vše.

Musím se přiznat, že je to něco tak lahodného.

Ať i pro vás je toto vejce zážitkem!
Pája