Vejce benedikt s holandskou omáčkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/vejce-benedikt-s-holandskou-omackou/
Dlouhou dobu jsem této lahůdce odolávala a ochudila se tak o naprostou chuťovou lahůdku. Vejce benedikt s jemnou holandskou omáčkou je totiž totální skvost!
Možná jsem se trošku obávala přípravy holandské omáčky, ale skutečně se toho není potřeba dbát. A my si teď spolu ukážeme, jak si vejce benedikt s jemnou holandskou omáčkou a také křupavým chřestem připravit.
Ingredience na vejce benedikt
Množství: 4 porce4 x snídaňový muffin nebo toustis
4 plátky kvalitní šunky (100 g)
4 vejce M
Na holandskou omáčku
3 žloutky M
100 g másla
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžička plnotučné nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice (5 g)
pár kapek citronové šťávy podle chuti
200 g zeleného chřestu
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Na přípravu vejce benedikt vlastně nebudeme potřebovat zas až tak moc ingrediencí. Jde jen o jejich důkladnou přípravu.
K ruce si dáme snídaňový muffin nebo tzv. tastino. Nachystáme si šunku a také zelený chřest, který stačí dát na pár minut do vroucí osolené vody. Poté ho slijeme ledovou vodou, aby byl krásně křupavý a můžeme jít na holandskou omáčku.
Příprava holandské omáčky
Na omáčku budete potřebovat žloutky o pokojové teplotě, změklé máslo a trošku hořčice a citronové šťávy. Připravíme si vodní lázeň – do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Poté už nevaříme. Do ocelové nádoby nebo rendlíčku si dáme žloutky a metličkou je začneme nad vodní lázní promíchávat. Mícháme poctivě pěkně pravidelně, až nám vznikne krásně žlutá krémová směs.
K ní postupně přidáváme kousky másla. Vždy jen lžičku, dobré rozmícháme a opět lžičku. Směs lehce osolíme a přidáme tako trošku hořčice a citronovou šťávu a opět dobře promícháme. Holandská omáčka by měla mít minimálně 65 °C, tj. bychom v ní téměř neměli udržet prst.
Jak ji ale „neuvařit“? V průběhu míchání (míchejte klidně 10 minut) ji občas sundejte z vodní lázně a míchejte mimo. V omáčce by se určitě neměly začít objevovat sraženiny. Ty by značily, že se nám začíná srážet a okamžitě s ní mimo lázeň.
Jakmile máme holandskou omáčku hotovou jdeme na pošírovaná vejce.
Do rendlíku dáme dostatek vody (cca 2 l) a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme popřípadě klidně vypneme, aby nám voda nebublala.
Do menší misky si rozklepneme vajíčko a jdeme na tu největší legraci. Vodu v rendlíku lžící roztočíme do víru a doprostřed vajíčko vhodíme. Po pár sekundách jej lžící obrátíme ve vodě a necháme na mírném plameni vařit přibližně 3–4 minuty.
Bílek by měl být pevný a netřást se. Vejce tedy lovíme děrovanou naběračkou a rovnou a necháme okapat.
Dokončujeme vejce benedikt
Pokud máte například horkovzdušnou fritézu nebo topinkovač, opečte si ještě muffin nebo toustis.
Na něj dejte chřest, plátky šunky a také vajíčka. Přelijte holandskou omáčkou a… A to je vše.
Musím se přiznat, že je to něco tak lahodného.
Ať i pro vás je toto vejce zážitkem!
Pája
Líbí se vám recept na vejce benedikt? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová šťáva, dijonská hořčice, hořčice, máslo, snídaňový muffin, sůl, šunka, toustis, vejce, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.