Dlouhou dobu jsem této lahůdce odolávala a ochudila se tak o naprostou chuťovou lahůdku. Vejce benedikt s jemnou holandskou omáčkou je totiž totální skvost!

Možná jsem se trošku obávala přípravy holandské omáčky, ale skutečně se toho není potřeba bát. A my si teď spolu ukážeme, jak si vejce benedikt s jemnou holandskou omáčkou a také křupavým chřestem připravit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vejce benedikt s holandskou omáčkou

Ingredience na vejce benedikt

Množství: 4 porce

4 x snídaňový muffin nebo toustis
4 plátky kvalitní šunky (100 g)
4 vejce M

Na holandskou omáčku
3 žloutky M
100 g másla
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžička plnotučné nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice (5 g)
pár kapek citronové šťávy podle chuti

200 g zeleného chřestu


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Na přípravu vejce benedikt vlastně nebudeme potřebovat zas až tak moc ingrediencí. Jde jen o jejich důkladnou přípravu.

K ruce si dáme snídaňový muffin nebo tzv. tastino. Nachystáme si šunku a také zelený chřest, který stačí dát na pár minut do vroucí osolené vody. Poté ho slijeme ledovou vodou, aby byl krásně křupavý a můžeme jít na holandskou omáčku.

Příprava holandské omáčky

Na omáčku budete potřebovat žloutky o pokojové teplotě, změklé máslo a trošku hořčice a citronové šťávy. Připravíme si vodní lázeň – do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Poté už nevaříme. Do ocelové nádoby nebo rendlíčku si dáme žloutky a metličkou je začneme nad vodní lázní promíchávat. Mícháme poctivě pěkně pravidelně, až nám vznikne krásně žlutá krémová směs.

K ní postupně přidáváme kousky másla. Vždy jen lžičku, dobré rozmícháme a opět lžičku. Směs lehce osolíme a přidáme také trošku hořčice a citronovou šťávu a opět dobře promícháme. Holandská omáčka by měla mít minimálně 65 °C, tj. bychom v ní téměř neměli udržet prst.

Jak ji ale „neuvařit“? V průběhu míchání (míchejte klidně 10 minut) ji občas sundejte z vodní lázně a míchejte mimo. V omáčce by se určitě neměly začít objevovat sraženiny. Ty by značily, že se nám začíná srážet a okamžitě s ní mimo lázeň.

Jakmile máme holandskou omáčku hotovou, jdeme na pošírovaná vejce.

Do rendlíku dáme dostatek vody (cca 2 l) a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme, popřípadě klidně vypneme, aby nám voda nebublala.

Do menší misky si rozklepneme vajíčko a jdeme na tu největší legraci. Vodu v rendlíku lžící roztočíme do víru a doprostřed vajíčko vhodíme. Po pár sekundách jej lžící obrátíme ve vodě a necháme na mírném plameni vařit přibližně 3–4 minuty.

Bílek by měl být pevný a netřást se. Vejce tedy lovíme děrovanou naběračkou a rovnou  necháme okapat.

Dokončujeme vejce benedikt

Pokud máte například horkovzdušnou fritézu nebo topinkovač, opečte si ještě muffin nebo toustis.

Na něj dejte chřest, plátky šunky a také vajíčka. Přelijte holandskou omáčkou a… A to je vše.

Musím se přiznat, že je to něco TAK lahodného!

Ať i pro vás je toto vejce zážitkem!
Pája