Jelení kýta se smetanovou omáčkou zní krásně vznosně a určitě na sto procent popisuje to, o co v tomhle receptu jde.

Tento recept by se mohl vyprávět dvěma příběhy. První z nich by se jmenoval „Jak se jezinky pomstily jelenovi, který strkal čumák tam, kam neměl“ a ten druhý pak „Jak trubka Čuba kupovala červené víno a odešla kvůli vlastní blbosti s bílým“.
Jak to tedy nakonec dopadlo s jelení kýtou? Kdo se nažral? Zůstala koza celá? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v receptu na jelení kýtu se smetanovou omáčkou.

Jednoho dne se mi v lednici přihodila jelení kýta a bloumajíc tak po kuchyni jsem si říkala, jak bych jí mohla nějak netradičně udělat. Jelikož jde o zvěřinu, která má svou specifickou chuť a maso je trošku tužší, říkala jsem si, že to bude chtít nějakou dobrou omáčku, ve které si pak plátky masa budou moct odpočinout.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jelení kýta se smetanovou omáčkou

Ingredience

Množství: 4 porce

3/4 kg jelení kýty
100 g anglické slaniny v celku
2 bobkové listy
5-7 kuliček nového koření
5-7 kuliček pepře
1 menší mrkev
2,5 dl bílého vína
2,5 dl hovězího bujonu
2,5 dl smetany na vaření
Oříšek másla
Hladká mouka, pokud zahušťujete


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jelení kýta se většinou dělá třeba na červeném víně s kořením. Nicméně když se vám „zadaří“ a vy místo červeného vína koupíte bílé, je potřeba improvizovat.

Takže jsem se rozhodla, že kýtu prošpikuju anglickou slaninou a budu jí pomalu péct v pekáčku s něčím dobrým.  Pod ruku mi přišel bobkový list, trocha nového koření, celý černý pepř a pro někoho možná i překvapivě půl nastrouhané mrkve.

Jelení kýtu jsem si na másle opekla ze všech stran a pak ho přidala do pekáčku ke koření a mrkvi. Přidala jsem 2,5 dl bílého vína a zalila stejným množstvím hovězího bujónu.Celé jsem to pak pekla odkryté na 170°C přibližně dvě hodiny. V průběhu jsem maso otáčela.

Jelena jsem pak vyndala z výpeku a přidala do něj 250ml smetany na vaření. Celé jsem to ještě nechala chvilku povařit (pokud máte rádi hustou omáčku, doporučuji to celé zaprášit hladkou moukou) a propasírovala, aby mi v omáčce zbylo opravdu jen to nejlepší .

Experimentování se občas vyplatí a zrovna v tomto případě byl nápad s bílým vínem a trochou mrkve super.

Až kolem vás tedy někdy poběží jelen, chyťte ho za kýtku a užijte si ho.

Vaše paní Čuba

PS. Můžu vřele doporučit rohlik.cz, odkud jsem jelena měla a byl supr luxotický.