V pohádce o Smolíčkovi Pacholíčkovi narážíme na ne úplně reálný příběh, který popisuje malého chlapečka vychovávaného hodným panem Jelenem. Jezinky Bezinky si z nějakého důvodu brousí zuby ne na statečného a morálně nepokřiveného Jelena, ale na Smolíčka. Což je právě to, co nechápu. Dobré jelení maso, kvalitně připravené je totiž naprosto vynikající.

Dnes tedy přicházím s takovou naprostou jelení klasikou a delikatesou – jelením gulášem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jelení guláš

Ingredience na jelení guláš

Množství: 6 porcí

¾ kila jelení kýty
1 rajský protlak
½ l červeného vína
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
Červená paprika
Sůl
3 střední cibule
1 lžíce rybízové marmelády
1 l vody
2 lžíce mouky
1 stroužek česneku


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut

Dostane-li se vám do rukou jelení kýta, moc dlouho nerozmýšlejte co s ní a připravte si jednoduchý jelení guláš. Příprava je ve své podstatě téměř stejná jako u klasického guláše, jen ho krapet vymazlíte pár dalšími ingrediencemi.

Nakrájejte si cibuli na kostičky a stejně tak jelení kýtu (já ji krájím obvykle tak na 4-5 cm kostky). V hrnci si cibuli osmažte dozlatova a přidejte jelení kostky, které osmažte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak už jen přidejte 2 lžíce červené papriky, nechte jen krátce prosmažit, aby nezhořkla a zalijte vodou.

Základ už je hotový a teď vlastně jen stačí doházet zbytek surovin. Přilejeme červené víno, přidáme bobkové listy a nové koření, rajský protlak, trošku té marmelády (ideální je rybízová nebo nějaká lehce trpká) a osolte. Guláš nechte na mírném ohni provářet až do chvíle, než je maso měkké, což může trvat v papiňáku půl hodiny, ale třeba také 2 a víc hodiny v hrnci.

Když už je maso změklé, je čas přidat nějaké to zahuštění. Nejjednodušší mi přijde vytvořit záklechtku – tj. rozmíchané 2 lžíce mouky s vodou.

Aby se mouka dobře rozvařila, nechte záklechtku provářet tak dvacet minut. Společně se záklechtkou přidávám i jeden stroužek rozmačkaného česneku.

Jelení gulášek je hotový a je na čase ho servírovat např. s knedlíkem nebo i bramborami.

Dobrou chuť s divokými zvířaty!