Gulášová polévka z mletého masa
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/gulasova-polevka-z-mleteho-masa/
Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je jedna z mých velmi oblíbených polévko-hlavnochodových záležitostí. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka, nebo jako hlavní chod. Pokud vám přijde podezřelé používat místo obvyklého hovězího masa masa namleté, nic se nebojte. Je to fakt dobrý.
Ingredience gulášovou polévku z mletého masa
Množství: 4 porce200 g hovězího mletého masa
3-4 střední brambory
1/2 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
(1 lžička uzené papriky)
špetka kmínu
špetka majoránky
2 lžíce mouky
3 lžíce oleje
1 l vody
sůl podle potřeby
Postup přípravy
Doba vaření: 60minut
Celkový čas: 75 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Zakládáme gulášovku
Jak už jsem v úvodu zmiňovala, nejde o nic komplikovaného, takže jdeme na to.
Do hluboké pánve nebo hrnce dejte olej a osmahněte na něm na kostičky nakrájenou cibulku. Měla by pouze zesklovatět, což se povede přibližně za 3-5 minut na mírném plameni.
K cibulce poté přidejte mleté maso a opražte ho dalších cca 5 minut. Dosolte ho, okmínujte a přidejte také červenou papriku. Velmi vřele doporučuji vyzkoušet papriku uzenou, která dodá bezvadnou chuť.
Zalijte přibližně 1 l vody a nechte povařit na mírném plameni přibližně půl hodiny. Mezitím si můžete připravit brambory. Nakrájejte je na kostičky a někde si je připravte po ruce.
Jíška
To je totiž otázka. Za sebe říkám, že jsem naprosto v pohodě s polévkami, bez zahuštění. Jenže žiju s hustomilci, takže hustíme. A teď tedy jak na to? Buď pěkně poctivě vypracujeme jíšku, kterou si můžeme uložit i na lepší časy, nebo můžeme trošku zvlčet a udělat si takzvanou záklechtku.
Jak připravit jíšku? Na pravou nefalšovanou jíšku budete potřebovat 2 rovné lžíce hladké mouky a 2 lžíce oleje (tedy poměr 1:1). V pánvi rozpalte tuk a přidejte k němu mouku a míchejte a míchejte. Jíšku nechte povařit aspoň 2-3 minuty na středním plameni. Může být i lehce nahnědlá.
A co záklechtka? Že prý je to takové odfláklé zahuštění, ale každopádně to může trošku ušetřit čas. Připravíte ji tak, že v přiblitně 100 ml vody rozmícháte 1 rovnou lžíci hladké mouky.
Zahušťujeme a zakončujeme
Maso měkké, zahuštění připravené. Tak už to jen dotáhneme do konce. Do masa přidáme nakrájené brambory a rovnou vše zahustíme buď jíškou nebo záklechtkou a vaříme do změknutí cca 20 minut. Mouka v jíšce se tak stačí pěkně provařit a brambory změknou.
Ke konci přidáme prolisovaný stroužek česneku a majoránku.
Gulášová polévka z mletého masa je bezvadná s plátkem dobrého chleba a hlavně stejně jako třeba u guláše nejlépe chutná až další den po odležení. Ale kdo by čekal. 🙂 My ji často pokoříme ještě týž večer.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept gulášovou polévku z mletého masa? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, červená paprika, česnek, cibule, Hladká mouka, hovězí, kmín, majoránka, olej, sůl, uzená paprika
paní Pájo moc děkuji a přeji hezký den