Tradiční hovězí stroganov
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/hovezi-stroganov/
Máte rádi dobré maso, dobrou omáčku a ještě k tomu rychle připravené jídlo? Tradiční hovězí stroganov budete zaručeně milovat. Tedy pokud ho už neznáte. To pak můžeme diskutovat o tom, jak skutečně vypadá ta nefalšovaná nejvíc originální varianta ;).
Dřív jsem tuhle dobrotu brala tak nějak ne úplně vážně a s patřičným respektem, který si zaslouží. Prostě to bylo nějaké maso a k tomu nějaká omáčka. Časy se ale mění a dneska je pro mě příprava stroganova vysloveně svátek.
Ingredience na hovězí stroganov
Množství: 4 porce600 g roštěné nebo hovězího špalíčku
Špetka soli (5 g)
Pepř (3 g)
20 g hladké mouky (2 lžíce)
1/2 lžičky červené papriky (5 g)
50 g másla (popř.olej)
140 g rajský protlak
1 lžička citronové šťávy (5 ml)
1 kysaná smetana (140 g)
10-12 žampionů (200 g)
1 cibule (70 g)
2 lžičky dijonské hořčice (16 g)
PŘÍLOHA
2 hrnky kulatozrnné rýže (240 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Hlavně nudličky
Stroganov je o dobrém kvalitním hovězím mase. Pokud to chcete nějak ošulit a použít cokoli jiného než roštěnou nebo špalíček, koledujete si o to, že vás budou v noci chodit strašit předkové stejnojmenného rodu.
Já jsem v receptu použila hovězí roštěnou, kterou jsem nakrájela na tenké nudličky cca 0,5 – 1 cm široké. Co dál?
Příprava
Protože jde o super rychlou minutku, připravte si všechno potřebné pod ruku a vše si předkrájejte – cibulku na kostičky, žampiony na plátky a nechte vařit rýži či cokoli jinak vhodného jako přílohu. Smetanu, protlak, sůl, pepř, mouku, citron a hořčici si nechte taky někde po ruce.
Bude to minutka
Nakrájené hovězí nudličky posolte, opepřete, popaprikujte a pomoučte. Jemně prohněťte a šup s tím na pánev s troškou oleje. Nudličky by měly mít dostatek prostoru, aby se mohly zprudka osmahnout a nepustit šťávu. Pokud bude v pánvi přetlak, riskujete, že maso pustí šťávu. Nejde o konec světa, ale už to prostě nebude ono. (Já jsem na pánvi přetlak měla a bylo to o prsa).
Maso restujte opravdu jen velmi krátce. 2-3 minuty často stačí.
Vyjměte ho z pánve a ideálně ho odstavte někde na teplý talířek, aby se příliš nevysušilo nebo nevychladlo.
Jdeme dál!
Omáčka
Do pánve po masu dejte hrudku másla a nechte na mírném ohni zpěnit cibulku a žampiony.
Přidejte rajský protlak, lžičku dijonského hořčice, trošku citronu popřípadě špetku soli a přelijte vodou. Pokud máte někde ukrytý vývar, tak samozřejmě využijte ten. Nechte vše probublat a přidejte kysanou smetanu (někdo má radši šlehačku), která by taky měla trochu probublat.
Nakonec přidejte ještě proužky opečeného hovězího i s výpekem, promíchejte a už nevařte.
U nás doma se hovězí stroganov podával vždy s rýží, ale ruská tradice tvrdí, že se nejčastěji podával s opečenými brambory. Volte, co srdce ráčí a užívejte si tu lahodu.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na hovězí stroganov? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, cibule, citronová šťáva, Hladká mouka, hořčice, hovězí, kysaná smetana, rajský protlak, žampiony
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Nerozumim jak muze byt maso po restovani 2-3 minuty pripravene ke konzumaci. Maso jsem mela kvuli diteti na opravdu male nudlicky ale musela jsem ho v omacce povarit aby bylo jemne k pozivani. Jinak omacka je velmi dobra, urcite udelam znovu, ale nepripomina mi zasny stroganoff co jsem varila v minulosti podle receptu znamych a rodiny ci z restauraci.
Kate, hezký den. Jelikož je maso nakrájené na tenké nudličky a ideálně se rozprostře po ploše celé pánve, tak i ty 2-3 minuty mohou stačit. Je to kvalitní minutkové maso. Ale samozřejmě chápu, že pro děti je potřeba tam pár minut přidat. Mějte se krásně, Pája
Teď jsem ho dodělal a byl naprosto famózní . Celá rodina pochvalila, jen jsem nedával citron a maso střídavě dusil a smazil asi hodinu. Děkuji super recept
Mě to moc nechutnalo. Když opomenu, že maso byl tuhý, tak chuť jídla byla jako guláš, nedodělaný guláš. Ta zakysaná smetana se zam vůbec nehodí. No, jsem zvyklý na italskou kuchyni a čím dál víc chápu, proč je italská ta nejlepší. Protože je lehká, zdravá a ničeho nedává moc a zbytečně.
Marku díky za reakci. S masem je to bohužel dost často loterie a je potřeba s ním zacházet v rukavičkách, aby nebylo tvrdé. Hlavně pokud opravdu používáme třeba nějaká dražší kousek masa. To je pak k vzteku.
S chutí stroganova bohužel nic moc víc nenadělám. Dá se ještě použít smetana na šlehání místo té kysané. Mně ale více chutná právě ta kysanost a to mi z toho jídla dělá tu lahodu. Ale chuťově se sejít vždycky nemůžeme.
PS. Italskou kuchyni mám také moc ráda a hodně receptů se jí věnuje. Mějte se
Ahoj já tohle jídlo miluji a zrovna si ho vařím jen místo protlaku dávám zavařené domácí rajčata protože protlak nemám ráda!
Chápu chápu. Já se často k zavaření rajčat nedostanu, bohužel. Takže protlak je dobré řešení, ale samozřejmě záleží i na jeho kvalitě a podobně.
Recept jsrm vyzkoušela, bohužel nechutnal. Toho ctvrt citronu to hrozně okyselilo, takže to nebylo vůbec dobré, a lepší než zakysanka by určitě byla normální smetana.
Soňo díky za reakci a chápu, že to nemusí každému chutnat. Já popravdě tyhle více kyselé chutě a tedy zakysanou smetanu mám radši, než když je tam smetana normální. Každopádně je to také varianta a pokud Vám bude příště chutnat více, jen do toho. Mějte se dobře a hodně zdraví do roku 2020.
Ahojky a zdravím,už jsem zkoušela několik tvých receptů a byly výborné.Tento stroganov znám a taky jsem ho už dělala,ale trošku jinak. Vyzkouším ten tvůj ,už se na něj těším. Ahojky Eva
Evo moc děkuji. Jsem ráda, že chutná. Jaký znáš stroganov Ty? Budu ráda za inspiraci.
Strohanov dělám se šlehačkou a misto citronu dám decku červeného a na úplnýzávěr hrst zelené sekané petržele.
Evo, díky za další tip,jak stroganov připravit.
Já to znám ještě s kyselýma okurkama, přidávají se samo až do té omáčky a taky to nejni špatný 🙂 a rýže samozřejmě 🙂
Příští týden jdu experimentovat se zavařováním bůčku s kořením, tak se podělím o nové zkušenosti, dobré i špatné…
Anničko to budu ráda za informace ohledně zavařování masa s kořením. S tím stroganovem s okurkou vím, že by to mělo být v receptu, ale popravdě mě to tam nějak neláká, takže to tam nedávám 🙂
Můj milovaný strýček Michal vaří stroganova na Boží hod, ze svíčkový, bez žampiónu, ale s kapari…. a je to mňam
Přidat do stroganova kapari jsem také viděla a dovedu si představit, že to musí být také lahůdka. Ještě takhle na Vánoce.