Buřty na pivě
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/burty-na-pive/
Podzim je za námi, chladná zima před námi a nikomu se pravděpodobně nechce stát v mrazu venku a klasicky si opékat buřty. Pokud vám ale stejně jako mně ta mastná chuť skvěle nezdravého buřta v zimních měsících chybí, potom je recept na buřty na pivě naprosto ideální.
Někdy mě pracovní nasazení natolik vyčerpá, že si bříško samo vyžádá nějakou tu prasárničku zalitou pivem, která by podráždila žlučník, vyprovokovala nejednu tukovou buňku, ale především mě donutila blaženě vrnět s plným pupkem a půllitrem dobře vychlazeného piva v ruce.
Ingredience na buřty na světlém pivu
Množství: 2 porce pro nenažrané, 3 porce pro lidi6 špekáčků
1 plechovka sekaných rajčat
1,5 dl světlého piva
2 cibule
Sůl
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava buřtů na pivě není vůbec složitá. Stačí si jen koupit nějaké dobré špekáčky, které obsahují aspoň trochu masa (čím větší podíl, tím je to lepší), pivo (v tomto podání dávám světlé), plechovku sekaných rajčat a když se ve spíži najde nějaká ta cibule, tak to není také od věci.
Buřt si nakrájejte podle vlastní libosti – někdo má rád ježky, jiný zase běžky (nebo také stačí buřty rozpůlit, či rozčtvrtit atd.) a položte je do nějaké vhodné zapékací misky (třeba této), ve které už leží plátky cibule (…u nás v receptu jsme fotili s půlkou cibule. Víc jí doma nebylo, což je pořád lepší než nic).
Buřty přelijte sekanými rajčaty, pivem, popřípadě osolte (špekáčky jsou většinou už dost slané a víc není potřeba) a nechte hezky dozlatova zapéct v troubě na 200°C přibližně 30-40 minut.
Já jsem buřtíky v průběhu ještě otáčela a vyndala je ven až ve chvíli, kdy se z rajčat a piva vytvořil sosík. Jako příloha snad nejde nic jiného než dobrý český chléb.
Chcete-li, mrkněte také na variantu buřtů s tmavým pivem – viz recept Pomazlené buřty na černém pivu.
Dobrou chuť přeje Pája
rad vařím zkouším nové recepty
Dneska jsem pekla a je to výborný i se světlým pivem,což byla pro mě novinka:-) Ale vzhledem k tomu,že jsem černé pivo doma neměla a buřty ano,tak jsem to zkusila. A moc děkuji je to super mňamka 🙂 jen jsem ještě přidala trošku tabasca
Pálivé to muselo být taky naprosto super!
super bašta .-)
Díky moc!