Hraběnčiny řezy jsou jedním z mých nejoblíbenějších sladkých pokrmů. Těžko jim odolávám. Ta kombinace měkkého, ale kompaktního těsta a šťavnatých jablek společně s peřinkou z bílků je naprostá božská mana, kterou bych se mohla živit více než často. Prý je nejlepší ještě v den upečení, protože jsou bílky ještě pěkně načechrané a celkově je to takové hmmmm. Já jsem možná malinko čuníček, ale mám ty řezy nejradši až další den, kdy všechno tak pěkně povolí, chutě se propojí a je to celé šťavnaté.

Příprava je podle mě poměrně dost náročná. Ale to je dáno jen tím, že k pečení sladkých věcí prostě nemám ten správný vztah. Využívám a zneužívám naše maminky, protože ty pečou dobře a určitě s větším nadšením než já, takže sladké odebíráme od nich. Vždycky je pro mě hlavně zpracování těsta tak trochu očistec a určitě bych netvrdila, že si to bůh ví jak užívám (Temné vrčení pod moje imaginární fousy je tomu živým důkazem. Akorát ho většinou slyším jen já, když si tak v tichosti nadávám v kuchyni).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hraběnčiny řezy

Ingredience na hraběnčiny řezy

Množství: 20 řezů

Ingredience na těstopekáček velikosti 24x33cm

200 g másla
150 g moučkového cukru
4 žloutky
450 g polohrubé mouky
6 g prášku do pečiva – ½ pytlíčku
2 lžíce mléka

Náplň

Hrst rozinek
1 lžička skořice popřípadě skořicový cukr, pokud hodně sladíte
Hrst ořechů
500-600 g jablek

Na sněhovou peřinku

Špetka soli
4 bílky
1 lžička škrobu
100 g moučkového cukru

Lžíce oleje na vymazání pekáčku


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Těsto – základ všeho

A jsme u toho! Těsto, můj odvěký nepřítel. Ale pro dobrou věc je potřeba zatnout zuby a hníst. Popřípadě si na to pořídit nějakého šikovného pomocníka ať už v podobě silného muže s šikovnými rukami (můj muž), nebo kuchyňského robota (třeba Promesso z mé recenze), co špinavou práci odvede za nás.

Nechte rozpustit máslo, aby se dobře zpracovávalo – ideál je někde v teple u topení, ať pěkně povolí. Pak už jen stačí všechny ingredience suché – mouku, prášek do pečiva, moučkový cukr, smíchat s ingrediencemi mokrými – máslem, žloutky a mlékem. Vznikne vám tuhé těsto, které bude mít dost pravděpodobně tendenci se lehce drobit, což nevadí.

⅓ těsta pak nechte ztuhnout v ledničce. Mezitím si připravíme náplň a bílkovou peřinku.

Náplň do řezů

Nebudeme zabrušovat do žádných složitostí. Prostě a jednoduše si jen oloupejte jablíčka a nastrouhejte nahrubo. Přidejte mletou skořici nebo skořicový cukr – tady hodně záleží na tom, jaká jablka jste použili, protože některá už cukr nepotřebují, jiným to zase vysloveně prospěje. Takže chutnejte a slaďte dle svých mlsných jazyků.

Připravte si někde stranou také rozinky a nasekané ořechy – já je mám ráda docela nahrubo, tudíž sekám jen lehce nožem.

Teď už je také nejvyšší čas nechat rozpálit troubu na 180°C.

Sněhová pěna

Do misky na šlehání přidejte k bílkům špetku soli (to aby lépe držela pěna) a začněte šlehat. Šlehání je zdlouhavá aktivita, ale je dobré mu věnovat péči, abyste nepřešlehali. Jakmile začnou bílky tuhnout, přisypávejte postupně moučkový cukr a na závěr malou rovnou lžičku škrobu – to také pomůže zpevnění.

Pevnost pěny zkoušíme přidržením misky nad hlavou 🙂 Správně ušlehaná pěna by měla tvořit pevné špičky, držet nad hlavou a neodpadávat.

Vrstvení řezů

Pekáček vymažte trochou oleje nebo tuku. Vezměte ⅔ těsta, které jsme nechladili v ledničce, a prsty ho vmačkejte do všech krajů. Pak na něj poklaďte jablečno-skořicovou směs, oříšky, rozinky a celé zakryjte bílkovou pěnou. Těsto z lednice nahrubo nastrouhejte rovnoměrně po sněhové peřince a šup s tím co nejrychleji do trouby.

Pečeme na těch 180°C přibližně 30-40 minut. Těsto by mělo zrůžovět. Pak už jen vyndáme z trouby, necháme odležet, abychom si nespálili jazyk, a servírujeme s nějakou dobrou tekutinou :).

Dobrou sladkou chuť
Pája

PS: Chceš ještě další tipy na sladké mlsání?