Kokosové palačinky s banánem mi už asi navždy budou připomínat naše první plachtění na lodi. Děkuji Lukášovi, který nás touhle neskonale jednoduchou a dobrou záležitostí ráno rozmazlil. Jeden by ani nevěřil, že tak málo stačí k totální blažence :). Příprava není nijak zapeklitá a suroviny seženete jednoduše, takže se nebojte a hurá do toho.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kokosové palačinky s banánem

Ingredience na kokosové palačinky

Množství: 20 palačinek

2 vejce
200 g polohrubé mouky nebo hladké – ideálně dát v poměru půl na půl
400 ml mléka
1 špetička soli
1 lžíce cukru
1 hrnek strouhaného kokosu – na velikosti nezáleží, záleží na tvé chuti
2 banány – měkčí jsou lepší

Na dochucení

Javorový sirup nebo agávový sirup
Popřípadě marmeláda nebo kysaná smetana


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Nejdřív si připravíme těsto a to tak, že smícháme 2 vajíčka s polovinou mléka a postupně přidáváme mouku. Pokud chcete být opravdu hodně styloví, použijte moc dobrou kokosovou mouku. Pak zase trošku mléka a mouku, ať vám vznikne krásná jemně do krémova směs.

Oproti obyčejným palačinkám může být lehce tekutější, protože ještě budeme přidávat hlavního hrdinu – kokos. Kokosu není nikdy dost, takže já jsem oproti Lukymu dala kokos i přímo do těsta (Luky je dal až pak do vylité palačinky).

Dejte špetku soli, lžíci cukru a jdeme na smažení!

Nakrájejte si banán na tenká kolečka.

V pánvi nechte dobře rozpálit trochu oleje (opět, kokosový je nejlepší, ale vystačíte si i s nějakým obyčejnějším. Olivový olej nee, protože je hodně aromatický a to nechceme).

První palačinka je vždycky testovací, znáte to.

Dejte na pánev 5-6 banánových plátků a rychle je naběračkou přelijte palačinkovou směsí. Pro fajnšmekry doporučuji ještě rychle posypat kokosem, který se pak po otočení krásně zapeče, opeče a rozvoní…hmmmm.

Trocha té kulturní plachetnicové vložky

Jak jsem psala, tak my jsme kokosové palačinky poprvé ochutnávali na plachetnici, tak si teď pojďte zkusit představit, jak je veselá příprava v malinkaté lodní kuchyňce a ještě třeba za jízdy, kdy se loď naklání. Plachetnice jsou geniálně řešené, takže i za plavby se dá vařit, protože sporák je výkyvný (my na to poprvé koukali jako telata z jara)…jenže zkuste si nalévání palačinek, když se jednou nohou zapíráte o stěnu, druhou o skříňku a rukou se snažíte přidržovat madla, abyste se nepřekotili někam do kouta 🙂

Velká legrace to je…ale pro vaření nic moc. Kdo nemá přístup k plachetnici, doporučuji požádat partnera, aby vás při vaření různě nahodile vychyloval z rovnováhy. To by mělo pro simulaci stačit.

Zpět k palačinkám

Těsto je ok, dá se pěkně otáčet, je chuťové dobré – to zjistíte z první testovací palačinky: Pokračujte tedy dál ve smažení.

Kokosové palačinky jsou skvělé jen přelité javorovým nebo agávovým sirupem. Jednoduché, dobré a ke štěstí vám nebude chybět vůbec nic. Krom toho banány ještě palačinky zjemní, dosladí a jak jsou opečené, tak je to lahoda.

Skvělou variantou jsou pak palačinky s trochou marmelády a kysanou smetanou, nebo se skořicí… prostě připravte si je podle chuti, jak máte rádi. Protože o to jde především 🙂

Hezkou dobrou snídani vám všem

Paní Čuba

PS. Pokud se chceš podívat na fotky z našeho prvního plachtění, tak mrkni sem.