Tamten salát – zeleninovo-majonézový salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/tamten-salat-zeleninovo-majonezovy-salat/
Vážně bych ráda tento salát nazvala nějak pěkně, elegantně, odpovídajícně… My jsme mu vždycky říkali Tamten salát a všichni věděli o co jde. Teď to budete vědět i vy, ale pokud budete mít nějaký milý pěkný název, tak sem s ním do komentářů. Nějaké jméno si ten salát zaslouží.
Pro mě je tamten salát takovou srdeční záležitostí – děláme si ho u maminky doma. Je to tradice a má to něco do sebe. Je v něm všechno, co k životu potřebujete – trocha zeleniny, nějaké ty proteiny, něco nezdravého (každý občas hřešíme) a dohromady je to žůžo bájo.


Ingredience na tamten salát
Množství: 4 porce8 rajčat
1 salátová okurka
5 nakládaných okurek
150 g sýru eidam
200 g točeňáku nebo jiného podobného salámu
4 vajíčka natvrdo
2 papriky
1 menší bílý jogurt (150 g)
4 vrchovaté lžíce majonézy
Špetka pepře
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 20 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava tamtoho salátu je velmi jednoduchá a nezabere ani moc času. Je pravda, že je naprosto báječný za čerstva, ale víte, co já mám nejradši? Když se salát rozleží do dalšího dne a pustí šťávu, do které se dá namáčet chléb. Ale teď jdeme na přípravu.
Nejvíce času zabere příprava vajíček. Dejte je do vody se lžící octa a vařte je natvrdo. Tj. od bodu varu je nechte povařit aspoň 10 minut.
Mezitím si můžete očistit zeleninu (rajčata, papriku, okurku) a nakrájejte na příjemné kousky na skus.
Přikrájejte na kolečka nakládané okurky, nakostičkujte sýr a salám.
Opepřete, přidejte jogurt a majonézu. Ochutnejte, jestli je to dobré.
Salát dosolte v případě potřeby. Nakonec přidejte nakrájené vajíčko a promíchejte.
Nejlépe salát chutná s čerstvým chlebem. Je to pro mě naprostá klasika. Více salátové inspirace případně najdete v kategorii (Ne) Zdravé saláty.
Dobrou chuť
Pája
Tento salát dělávali naši za mého mládí a já ho dělám dodnes. Pouze tam nedáváme nakládanou okurku. Říkali jsme tomu ,,čulajs“ salát, ale vůbec nevím proč.
Jardo, tak čulajs je super! My pro něj zase nikdy název neměli, takže to byl tamten salát. 🙂
Salátu doma říkáme rajčatový 🙂 a nedáváme do něj okurky (ani čerstvou, ani nakládanou). Všichni jej milují. Jen je potřeba jíst čerstvě udělaný, druhý den už to není ono.
Vidíte a já ho právě mám nejradši odleželý. Každá rodina prostě jinak. 🙂
Zdravim,jsem tu nove alle uz jsem delala podle tveho receptu vajecnou tlacenku a byla vyborna,opet dnes ji delam.
To jsem moc ráda Dano a doufám, že i další recepty se budou líbit. Měj se dobře.
Jsem tu „nově“, a hned jsem vybrala recept „zeleninu zapečenou s kari omáčkou a bešamelem. Moc chutnalo, mňamka, díky Jarmila
Vítej Jarmilo! Jsem ráda, že chutnalo a doufám, že bude chutnat i dál.
Dnes si mí žrouti k večeři poručili bramboráky, trochu je odlehčím a udělám k nim Tamten salát, už se těším po těch vánočních hodech. Já osobně jsem mu už začala říkat Čubiňák 🙂 . Ahoj Gabča
Gábi tak ten Čubiňák je super! Přeji moc hezký rok 2018 pro celou Tvou rodinu.
Rychlovka, která chutná výtečně…:) určitě zařadím pravidelně 😉
(Skeppshult se vyrábí ve Švédsku)
Hned ho vyzkouším a pak dám vědět, jak chutnal. Ale určitě bude mňamózní, jak říkají moje vnoučata. Hezký den všem. Hana
Jak se povedl, Hanko?
Tamten salát je vynikající a mám obavy, abych se nestala na něm závislá, ahojky Zdena
Chápu chápu 🙂