Houbová smaženice
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/houbova-smazenice/
S nadcházejícím podzimem a vlastně i na jaře se my, český národ, totálně zpovykujeme a vyrážíme houfně do lesů a hájů na lov hub na smaženici. Jsme v tom naprosto unikátní! Má to své kouzlo vyrazit v časných ranních hodinách v zatuchlých gumáččích směr často z generaci na generaci tradovaná houbová loviště. Hříbek, klouzek, růžovka, modrák, křemenáč…a tady rodinka…asi každý známe ten pocit blaženosti, když se nám daří hledat a rostou.
Zde bych měla říct, že vlastně houby nejím, ale ten pocit z hledání a jejich vůně za to stojí, takže i já se vydávám na lov s houbaři. Většinou to probíhá tak, že najdu první houbu hned, a pak už je prostě nevidím…nikde…i když jsou přede mnou ve velikosti jezevčíka.
Drama houbaření nastává ve chvíli, kdy buď za a) nic neroste, b) váš rajón už bílí někdo před vámi c) váš rajón někdo objevil a funí vám za krk. Není to jednoduchý sport, ale i tak se rok co rok hromadně vydáváme na pospas podhoubovému neznámu….
Pravou klasikou, jak naložit s houbami je smaženice. Recept je velmi jednoduchý a pochopitelně moc dobrý.
Ingredience na houbovou smaženici
Množství: 4 porce4 plné hrsti hub…bez nich to nejde,…i když Babica by možná nesouhlasil
6 vajíčka
1 střední cibule
Vrchovatá lžička drceného kmínu
2 stroužky utřeného česneku
Sůl
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nejprve si očistěte houby od trávy a jiných radostí (nejsme totiž prasátka). Dobré na smaženici jsou asi všechny houby – jedlé (ani sebevrazi nejsme) – hříbky, klouzci, modráci, křemeňáci, bedly atd. Nakrájejte je na 2-3 mm tenké plátky, nožičky také.
Na pánev dejte rozehřát lžíci oleje nebo hrudku másla a přidejte na kostky nakrájenou cibuli. Tu nechce zpěnit do zesklovatění.
Přidejte houby. Hned je posolte a můžete přidat 100 ml vody. Houby ale i tak povolí vodu. Smažte, dokud nebude voda vyvařená a houby měkké. To bude trvat přibližně 10 minut. Pokud nebudete podlévat vodou, tak houby přikryjte nějakou pokličkou.
Dochuťte vrchovatou lžičkou drceného kmínu a přidejte dva stroužky utřeného česneku.
A teď vejce. Jak přistoupit k množství vajec na množství hub? Viděla bych to tak na vrchovatou dlaň čerstvých hub jedno vejce. Beru to tak, že když připravuji smaženici, tak plná hrst nakrájených hub na osobu a dvě vejce. Zas myslete na své zdraví a na to, že houby jsou hodně syté a těžké na žaludek.
Přidáme tedy ještě rozšlehaná vajíčka a promícháme a necháme na ohni, aby se provařila a nebyla syrová. Něžně mícháme.
Podáváme s dobrým čersvým chlebem
Krásný houbařský podzim nebo jaro přeje Paní Čuba
Líbí se vám recept na houbovou smaženici? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, houby, kmín, máslo, olej, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Já, když si chci vychatnat houby, zvláště hřiby, tak si je podusím na trošce másla, bez cibulky , jen s kmínem a osolit. Vejce nedávám, to je nastavování smaženice. To je potom ňamka !
Takhle upravené miluju hlavně růžovky…to je naprostá delikatesa.
Jsem rada ze sem muzu zakouknout a sem tam neco vyzkouset. Dekuji!!!
To jsem také ráda 🙂 I já vám děkuji, že ke mně chodíte a necháte se inspirovat.