Broko-dýňo-květák zapečený v kari omáčce se sýrem zní podle názvu malinko jako kočko-pes, ale je to super vegetariánské jídlo, kterým se pěkně napucnete a svět vám bude hned připadat veselejší…a možná i trošku nafouklejší po pár hodinách…holt brukvovité rostliny jsou potvory nadýmavé.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečená zelenina v sýrové kari omáčce

Ingredience

Množství: 4 porce na hlavní jídlo

Porce tak pro 4 lidi jako hlavní jídlo

1 květák
1 větší hlavička brokolice
½ hokkaido dýně větší popřípadě jiné dýně
Na omajdu
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
½ l mléka
Lžička pepře
Lžička soli
Vrchovatá lžíce kari
3 stroužky česneku

200 g chedaru- tj, čím víc, tím líp na posyp

 


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

A teď k receptu

Nejprve si propláchněte brokolici a květák a rozdělte je na středně velké růžičky….tak aby vám bylo příjemné si do nich kousnout. Růžičky můžete buď nechat pářit do poloměkka v pařáčku, nebo je nechte v horké vodě na několik minut změknout. Dýni pařit nemusíte, jen si ji nakrájejte na kostky.

Zelenina je připravená, teď kari omáčka.
Uděláme si jednoduchý bešamel  – tj. na zpěněném másle osmahneme mouku do jemného zlatavého nádechu a poté zalejeme mlékem a metličkou mícháme a mícháme, aby nebyly hrudky. Nechte na mírném ohni dojít k varu a přidejte pepř, sůl, kari a nadrcený česnek.
Do pekáčku si dejte pečící papír a vysypte promíchanou a jemně prosolenou zeleninu. Přelijte kari omáčkou a bohatě, ale opravdu bohatě zasypte sýrem. Pak už jen pečte v troubě předehřáté na 200°C a pečte asi 30 minut, než se udělá zlatavá krustička.
Dobrou chuť přeje Čubička