Cuketa je takový můj miláček mezi zeleninou (latinsky cucurbita), na kterého nedám dopustit. Je pravda, že u cukety z obchodu už člověk moc nepozná chuť, když neudržuje vizuální kontakt s pokrmem, ale i tak. 

Kdybyste náhodou někdy měli možnost se dostat k většímu množství cuketových květů, tak to je teprve naprostá lahoda. Naplňte mozzarelou, plátkem mortadelly a květ obalte ve vaječném těstíčku a smažte. Oooo bože!

Ale o tom tento recept není.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cukety plněné masem se sýrem

Ingredience na cukety plněné masem se sýrem

Množství: 4 porce

3 střední cukety (900 g)
600 g mletého masa hovězo-vepř
250 g rajčatového pyré
2 stroužky česneku
Hrstička čerstvé petržele
½ cibule
100 g goudy na posypání
špetka pepře
špetka soli
20 ml olivového oleje
100 ml vody – menší sklenička


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Zpět k plněné cuketě. Protože to taky stojí za to a se svým květovaným bráškou drží pěkně krok.

Cuketky si vydlabejte a zbylé vnitřky nakrájejte na malé kostičky. Připravte si na kostky také cibuli. Oboje osmahněte na olivovém oleji a odstavte si někam do mističky.

Na pánvi si osmahněte mleté maso. Přisolte ho a opepřete. Když už bude pěkně osmahlé všude, přidejte kostky již osmažené cukety s cibulí a přelejte rajčatovým pyrém a menší sklenkou vody. Přidejte nastrouhané česneky a nechte probublávat na mírném ohni. Přilitá voda se odvaří a vznikne vám velmi pěkná směs, kterou pak budeme plnit cukety. Měla by být pěkně konzistentní, nevodová.

Doporučuji neochutnávat – vždycky si spálím tlamu, sním polovinu směsi, a pak musím ještě svému muži vysvětlovat, proč už toho tolik nesním k večeři. Kdyby mě někdy sledoval, tak moc dobře ví, že v tom jídle mám strčený rypáček téměř pořád (já vím, neměla bych, roste po tom řiť atd.).

Připravené cuketové kajáčky posolte a dejte do nich směs… Klidně může být s kopečkem a naskládejte je do pekáčku.

Troubu si mezitím rozpalte na 200 °C.

Mně se povedlo mít i přebytečný zbytek tvrdého chleba, na který jsem směs taky nandala, což byl skvělý nápad…musím se pochválit.

Posypte nastrouhaným sýrem a nechce zapéct do pěkné zlatavé krustičky.

Příloha netřeba

Vaše Pája