S receptem na posúch neboli slaný koláč nepůjdeme nikam daleko, ale jen přes hranici na Slovensko. Jednoduchý a výborný posúch (někdy také osúch) si totiž zaslouží naši pozornost.

Připravit ho můžete na mnoho způsobů a já osobně vřele doporučuji ho zkombinovat s nějakou uzeninou a dopřát si trošku té nezdravé dobroty. 🙂

Pokud by vás zajímaly ještě další slovenské dobroty, které rozhodně stojí za vyzkoušení, sepsala jsem pro vás pár postřehů v článku Jak se najíte na Slovensku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slovenský slaný koláč posúch

Ingredience na posúch

Množství: 8 porcí

Na těsto

400 g hladké mouky
200 ml vlažné vody
1/2 čerstvého droždí nebo 1/2 balíčku sušeného
1 lžička cukru (5 g)
1 špetka soli (5 g)
30 g másla

Náplň
200 g libové slaniny
200 g brynzy (ovčí)

Na potření
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
3 stroužky česneku (15 g)
1 hrst petržele (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 110 minut

Těsto na posúch

Základem dobrého křupavého koláče je pěkně vykynuté a zpracované těsto.

Do mísy si prosijeme hladkou mouku, kterou smícháme se solí a také cukrem. Doprostřed mouky uděláme důlek, ve kterém rozmícháme trošku vlažné vody a lžicí rozmícháme do příjemného blátivého hnízdečka, do kterého rozdrobíme droždí a opět promícháme.

Takto necháme alespoň na 10 minut přikryté utěrkou v klidu, aby nám vzešel kvásek.

Po deseti minutách přidáme ještě zbytek vody a také změklé máslo a vypracujeme hladké a pružné těsto. Ideálně si pomůžeme kuchyňským robotem a hněteme klidně 10 minut na střední otáčky.

Těsto necháme alespoň hodinu odležet přikryté utěrkou někde na příjemně teplém místě.

Zpracováváme těsto

Jakmile těsto vykynulo do dvojnásobného množství, můžeme s ním pracovat dál.

K ruce si připravíme velký plech s pečicím papírem (můžeme ho lehce potřít olejem). Na něj těsto přendáme a vypracujeme po celé délce a šířce. Takto ho necháme ještě 30 minut odpočívat.

Náplň

Tradičně se do posúchu dává kysaná smetana společně s dobrou uzeninou a cibulí. Já jsem si ale řekla, že využiji tradiční slovenskou brynzu a spojím ji také s dobrou uzeninou – slaninkou.

K ruce si tedy připravíme na kostičky nakrájenou slaninu a společně s nadrobenou brynzou ji přidáme na připravené těsto. Určitě nesolte, protože brynza i slanina jsou samy o sobě velmi slané.

Troubu roztopíme na 200 °C a jakmile je připravená, necháme posúch v troubě péct přibližně 20 minut, dokud nebude krásně zlatý. V průběhu troubu neotvírejte, ať se těsto nesrazí.

Jakmile je posúch upečený můžeme se na něj vrhnout. NEBO! Co si ho ještě potřít troškou oleje s česnekem? Je to naprosto vynikající.

V misce si promícháme utřený česnek společně s olejem a mašlovačkou ještě teplý koláč potřeme. Sice nebudeme vonět po fialkách, ale je to naprosto dokonalé.

Dobrou chuť přeji,
Pája