S receptem na posúch neboli slaný koláč nepůjdeme nikam daleko, ale jen přes hranici na Slovensko. Jednoduchý a výborný posúch (někdy také osúch) si totiž zaslouží naši pozornost.

Připravit ho můžete na mnoho způsobů a já osobně vřele doporučuji ho zkombinovat s nějakou uzeninou a dopřát si trošku té nezdravé dobroty. 🙂

Pokud by vás zajímaly ještě další slovenské dobroty, které rozhodně stojí za vyzkoušení, sepsala jsem pro vás pár postřehů v článku Jak se najíte na Slovensku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slovenský slaný koláč posúch

Ingredience na posúch

Množství: 8 porcí

Na těsto

400 g hladké mouky
200 ml vlažné vody
1/2 čerstvého droždí nebo 1/2 balíčku sušeného
1 lžička cukru (5 g)
1 špetka soli (5 g)
30 g másla

Náplň
200 g libové slaniny
200 g bryndzy (ovčí)

Na potření
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
3 stroužky česneku (15 g)
1 hrst petržele (10 g)


CO VAŘIT O PRÁZDNINÁCH?

Problém vyřešen, prolistujte si zdarma přes 60 stránek z naší loňské novinky, kuchařky Velká prázdninová bichle. Dotisk již dorazil a „Prázdninovky“ jsou opět k dispozici, ale opět jen do vyprodání zásob! #190perfektních_receptů

Koupit prázdninový kuchařkový HIT


Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 110 minut

Těsto na posúch

Základem dobrého křupavého koláče je pěkně vykynuté a zpracované těsto.

Do mísy si prosijeme hladkou mouku, kterou smícháme se solí a také cukrem. Doprostřed mouky uděláme důlek, ve kterém rozmícháme trošku vlažné vody a lžicí rozmícháme do příjemného blátivého hnízdečka, do kterého rozdrobíme droždí a opět promícháme.

Takto necháme alespoň na 10 minut přikryté utěrkou v klidu, aby nám vzešel kvásek.

Po deseti minutách přidáme ještě zbytek vody a také změklé máslo a vypracujeme hladké a pružné těsto. Ideálně si pomůžeme kuchyňským robotem a hněteme klidně 10 minut na střední otáčky.

Těsto necháme alespoň hodinu odležet přikryté utěrkou někde na příjemně teplém místě.

Zpracováváme těsto

Jakmile těsto vykynulo do dvoujnásobného množství, můžeme s ním pracovat dál.

K ruce si připravíme velký plech s pečicím papírem (můžeme ho lehce potřít olejem). Na něj těsto přendáme a vypracujeme po celé délce a šířce. Takto ho necháme ještě 30 minut odpočívat.

Náplň

Tradičně se do posúchu dává kysaná smetana společně s dobrou uzeninou a cibulí. Já jsem si ale řekla, že využiji tradiční slovenskou brynzu a spojím ji také s dobrou uzeninou – slaninkou.

K ruce si tedy připravíme na kostičky nakrájenou slaninu a společně s nadrobenou brynzou ji přidáme na připravené těsto. Určitě nesolte, protože brynza i slanina jsou samy o sobě velmi slané.

Troubu roztopíme na 200 °C a jakmile je připravená, necháme posúch v troubě péct přibližně 20 minut, dokud nebude krásně zlatý. V průběhu troubu neotvírejte, ať se těsto nesrazí.

Jakmile je posúch upečený můžeme se na něj vrhnout. NEBO! Co si ho ještě potřít troškou česneku s olejem? Je to naprosto vynikající.

V misce si promícháme utřený česnek společně s olejem a mašlovačkou ještě teplý koláč potřeme. Sice nebudeme vonět po fialkách, ale je to naprosto dokonalé.

Dobrou chuť přeji,
Pája