Vynikající nakládané olomoucké tvarůžky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/nakladane-olomoucke-tvaruzky/
Olomoucké tvarůžky jsou taková malá kulatá smradlavá láska. Jejich nesporným benefitem je totální nabušenost bílkovinami a naprosto nezaměnitelná chuť… a smrádeček. Jestli jste se s nimi ještě nesetkali, tak vězte, že nakládané olomoucké tvarůžky jsou naprostá mega bomba a bezvadně se také hodí jako vánoční dárek.
Ingredience na nakládané olomoucké tvarůžky
Množství: 2 sklenice o 300 ml200 g olomouckých tvarůžků
100 g naložených sušených rajčat i s nálevem
100 g zelených oliv
5 stroužků česneku (25 g)
1 větší cibule (klidně i červená) (100 g)
olivový olej pokud nevystačí z naložených rajčat
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Co se k tvarůžkům hodí?
Tvarůžky samy o sobě jsou specifické a možná si říkáte, co by se k nim do sklenice hodilo? Kupodivu toho je poměrně hodně. 🙂
Já jsem šla po osvědčené jednoduché klasice a to zelených olivách a také sušených rajčatech v nálevu. Proč? Protože sušená rajčata se dají krásně využít s celým základem, který je většinou i s kapary a také olejem a kořením.
Zelené olivy pak celý nálev doplní o další výraznou, slanou chuť.
Nakládat je ale můžete také s olivami černými, nebo samotnými kaparami, či menšími okurčičkami, pidi cibulkami, cibulí nebo česnekem. Vynikající je třeba i paprika kapie, pro gurmány chilli papričky.
Jako koření můžete také zvolit bazalku, tymián, červenou papriku nebo třeba pepř či chilli vločky.
Jdeme nakládat
Cibuli si nakrájíme na tenké plátky, česnek můžete buď prolisovat (to mám radši, protože je intenzivnější chuť) nebo nakrájet na tenké plátky. Olivy slijeme a rajčata si připravíme i s nálevem. Tvarůžky si také připravíme k ruce. Já je osobně nekrájím, protože mi jejich velikost přijde taková ideální.
Sklenice používáme zásadně čisté, poctivě vymyté horkou vodou a šetrně usušené dnem vzhůru na čisté utěrce.
Na dno sklenice dáme trošku papriky, olivy, rajčata a tvarůžky. A pak další vrstva, a další vrstva, další a další. 🙂 Česnek si promícháme s nálevem z rajčat a prolijeme jím připravené tvarůžky. Pokud nálevu není dost, přidáme ještě olivový olej.
Zavřeme víčkem a necháme odpočívat alespoň 3 dny v lednici.
A pak? Pak se na to můžeme vrhnout… nebo tvarůžky někoho obdarovat. Chcete ještě další tipy na jedlé dárky? Mrkněte sem.
Přeji vám nezapomenutelnou chuť a užijte si tvarůžky!
Pája
Líbí se vám recept na nakládané olomoucké tvarůžky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: černé olivy, česnek, cibule, olivový olej, olomoucké tvarůžky, sušená rajčata, syrečky, zelené olivy