Zapečené zelné závitky – holubce
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/zapecene-zelne-zavitky-holubce/
Mnohokrát jsem si při přípravě zapečených zelných závitků – tj. holubců říkala, že to za ten pekelný smrad pronikající i panelem nestojí. Jenže pak jsem do závitku zakrojila, přidala k němu kysanou smetanu a všechno bylo jinak. Buďme k sobě upřímní, strašně to smrdí, jenže ona ta chuť za to stejně stojí.
Holubce jsou tradiční ukrajinské jídlo – mleté maso zabalené v zelných listech zapečené v troubě a polité kysanou smetanou a pochopitelně zde přináším ten nejvíc tradiční recept, který můžete mít. Nejvíc tradičních receptů je přesně tolik, kolik je rodin, které holubce připravují. A není na tom nic špatného.
Ingredience
Množství: 6 porcí určitě500g mletého masa 50:50 hovězí a mleté
1 hlávka bílého zelí
150g špeku
½ bujonu
Sůl
2 kysané smetany
1 hrst polovařené rýže
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Na přípravu Čubiččina holubce je nejprve potřeba si spařit hlávku…zelí. Očistěte z bílého zelí vošmudlané a volezlé listí a celou hlávku vložte do vroucí vody a přikryjte pokličkou. Hlávku do vody dávejte tak, aby byl košťál směrem k vám. Lístky postupně povolí, a tedy je odkrajujte od košťálu a odkrojte z nich takovou tu tvrdou věc z košťálu (fotky napoví). Zpracujte takhle postupně celou hlávku. Nechte to, ať si to někde na lince chladne. Odřezky nevyhazujte, ale dejte je pak také upéct (to mám na holubcích snad nejradší a jsem schopná se napchat jen tím).
Teď si připravíme maso. Já beru mleté hovězí a vepřové v poměru 50 na 50. K němu přidám hrst polo uvařené rýže a posolím. Celé pěkně promíchám a teď už je na čase začít plnit listí.
Vezměte si tedy list a dejte do něj přibližně bobeček, který se vejde do dlaně, masa. Pak hezky rolujte do obálky a jednotlivé závitky naklaďte do pekáčku. Pokud to chcete mít ještě vychytanější, dejte jako podklad pekáčku kousky nakrájeného špeku. Když už máte všechno maso zarolované, nastrkejte do volných míst zbylé listy a celé to přelejte půl litrem bujonu a nechte péct cca 40 minut v troubě na 200 °C zakryté. Pak závitky odkryjte a nechte dopéct, aby vznikly opejkány.
Servírujte s kysanou smetanou, chlebem, hodně větrejte a hlavně neotevírejte neočekáváné návštěvě. Buď by padli smrady, nebo riskujete, že by vás mohli vyjíst.
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: hovězí, kysaná smetana, rýže, špek, vepřové, zelí
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.