Kynutý koláč s rebarborou a jahodami a je naší srdcovkou. Vždycky nám připomene babi Blážu, která zahlásila: „Jdu hodit na plech,“ a my s jistotou věděli, že bude tato lahůdka.

Kynutý koláč s rebarborou a jahodami spíše navozuje letní náladu, ale bezvadně si ho užijete i v chladných měsících, kdy do něj můžete dát například jablka, hrušky, meruňky nebo třeba i kompotované ovoce.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kynutý koláč s rebarborou a jahodami

Ingredience na kynutý koláč s rebarborou

Množství: 4 porce

300 g čerstvé rebarbory
2 vrchovaté lžíce cukru (30 g)
300 g jahod

Na těsto
(forma ∅ 25 cm)

250 g polohrubé mouky
60 ml polotučného mléka
1⁄2 čerstvého droždí (20 g)
40 g másla
1 vejce M
1⁄2 vanilkového cukru (4 g)
1 g soli
2 vrchovaté lžíce cukru (30 g)
1 lžíce oleje na vymazání plechu (20 ml)
2 lžíce hladké mouky na vysypání plechu (40 g)

Na drobenku

50 g polohrubé mouky
25 g másla
25 g moučkového cukru


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 130 minut

Kynuté těsto

Začneme přípravou kynutého těsta. Nejprve si v míse smícháme sypké věci – polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj přidáme zhruba 2/3 vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí.

Vařečkou opatrně promícháme s troškou mouky, aby nám vzniklo řídké těsto podobné
lívancovému. Mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek (dejme mu přibližně 20 minut).

Ke kvásku poté přidáme vejce, zbytek mléka a měkké máslo. Hněteme ideálně v robotu nebo ručně vařečkou alespoň 10 min.

Vypracované těsto zakryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.

Rebarbora

Připravíme si rebarboru, kterou očistíme a odřízneme dřevnaté konce. Nakrájíme ji na drobné kostičky a promícháme s cukrem.

Žmolenka neboli drobenka

Říkáte doma žmolenka nebo drobenka? Přiznejte se. Ať tak či onak, všechny ingredience si dáme do misky a žmolíme, dokud se nám směs pěkně nesežmolí – tj. nevytvoří menší hrudky.

Jdeme na koláč

Vykynuté těsto přendáme na kulatý plech. Ten ještě před tím vymažeme olejem (nebo máslem), vysypeme moukou. Těsto rozprostřeme pěkně do všech stran a to například válečkem. Přidáme pocukrovanou rebarboru, jahody a zasypeme žmolenkou.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C a to přibližně 30 minut.

Je to naprostá lahůdka.

Pro další sladké recepty mrkněte do kategorie Sladká huba, nebo také do naší nové kuchařky Velké prázdninové bichle.

Ať vám moc chutná!
Přeje Pája