Cuketové karbanátky se sýrem a slaninou jsou jedním z mých nejmilejších letních jídel. Ještě k tomu trošku nějakého dobrého, třeba okurkového salátu a výborná rychlá večeře je na světě.
Cuketové karbanátky se sýrem a slaninou jsou na přípravu velmi jednoduché a odmění vás křupavostí a jemnou chutí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cuketové karbanátky se sýrem a slaninou

Ingredience na cuketové karbanátky

Množství: 4 porce

2 střední cukety (800 g)
100 g libové slaniny
100 g goudy
2 stroužky česneku (10 g)
2 vejce M
50 g strouhanky
1 špetka soli (3 g)
1 špetka pepře (1 g)

Na obalování a smažení
100 g strouhanky
Olej


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Cuketa se dá připravit na milion a jeden způsob a já na ní mám ráda především její jemnou chuť, která se tak skvěle hodí do slaných dobrot od cukeťáků počínaje po sladké cuketové brownies konče.

My se podíváme na zub výborným cuketovým karbanátkům, které se dají skvěle doplnit o masovou složku – slaninu a také o sýr. Pokud ale masu neholdujete, klidně jej vynechte. Sýr bych naopak nevynechávala, protože celou směs drží skvěle pohromadě.

Připravujeme cuketu

Základem dobrého těsta na cuketové karbanátky je nepřekvapivě cuketa. Tu si nejprve oškrábeme, opláchneme a nastrouháme nahrubo. Posolíme ji, promícháme a necháme ji klidně 10 minut odpočívat, aby pustila vodu.

Cuketu přendáme do sítka a dobře vyždímeme zbytek vody. Těsto pak bude dobře držet a nebude zbytečně pouštět šťávu.

Karbanátková směs

K takto vyždímané cuketě přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a nahrubo nastrouhaný sýr gouda. Opepříme a přidáme také celá vejce a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme a ještě přidáme strouhanku. Směs už většinou není potřeba ani solit, protože slanina a také gouda jsou často dost slané.

Tvarujeme karbanátky

Namokříme si dlaně a tvarujeme v dlaních karbanátky, které dobře umačkáme. Pak je jemně poválíme a zasypeme strouhankou a smažíme v dostatečném množství oleje (ten se pak tolik nenasákne) do zezlátnutí.

Pokud nechcete mít karbanátky tak moc od oleje, pečte je v troubě na 200 °C a to na pečicím papíru a jemně zakapané nebo zastříknuté olejem.

Úplně nejlepší jsou s nějakým jogurtovým dipem nebo okurkovým salátem.

Ať vám chutnají.
Pája