Cuketové karbanátky se sýrem a slaninou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/cuketove-karbanatky/
Cuketové karbanátky se sýrem a slaninou jsou jedním z mých nejmilejších letních jídel. Ještě k tomu trošku nějakého dobrého, třeba okurkového salátu a výborná rychlá večeře je na světě.
Cuketové karbanátky se sýrem a slaninou jsou na přípravu velmi jednoduché a odmění vás křupavostí a jemnou chutí.
Ingredience na cuketové karbanátky
Množství: 4 porce2 střední cukety (800 g)
100 g libové slaniny
100 g goudy
2 stroužky česneku (10 g)
2 vejce M
50 g strouhanky
1 špetka soli (3 g)
1 špetka pepře (1 g)
Na obalování a smažení
100 g strouhanky
Olej
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Cuketa se dá připravit na milion a jeden způsob a já na ní mám ráda především její jemnou chuť, která se tak skvěle hodí do slaných dobrot od cukeťáků počínaje po sladké cuketové brownies konče.
My se podíváme na zub výborným cuketovým karbanátkům, které se dají skvěle doplnit o masovou složku – slaninu a také o sýr. Pokud ale masu neholdujete, klidně jej vynechte. Sýr bych naopak nevynechávala, protože celou směs drží skvěle pohromadě.
Připravujeme cuketu
Základem dobrého těsta na cuketové karbanátky je nepřekvapivě cuketa. Tu si nejprve oškrábeme, opláchneme a nastrouháme nahrubo. Posolíme ji, promícháme a necháme ji klidně 10 minut odpočívat, aby pustila vodu.
Cuketu přendáme do sítka a dobře vyždímeme zbytek vody. Těsto pak bude dobře držet a nebude zbytečně pouštět šťávu.
Karbanátková směs
K takto vyždímané cuketě přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a nahrubo nastrouhaný sýr gouda. Opepříme a přidáme také celá vejce a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme a ještě přidáme strouhanku. Směs už většinou není potřeba ani solit, protože slanina a také gouda jsou často dost slané.
Tvarujeme karbanátky
Namokříme si dlaně a tvarujeme v dlaních karbanátky, které dobře umačkáme. Pak je jemně poválíme a zasypeme strouhankou a smažíme v dostatečném množství oleje (ten se pak tolik nenasákne) do zezlátnutí.
Pokud nechcete mít karbanátky tak moc od oleje, pečte je v troubě na 200 °C a to na pečicím papíru a jemně zakapané nebo zastříknuté olejem.
Úplně nejlepší jsou s nějakým jogurtovým dipem nebo okurkovým salátem.
Ať vám chutnají.
Pája
Líbí se vám recept na cuketové karbanátky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cuketa, gouda, olej, pepř, slanina, strouhanka, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Obří překvapení, šílená dobrota. Dokonce i pánská a dětská část chválila,opravdu vynikající a to jsem si myslela,že mě už nemůže žádný recept z cukety zaskočit:) děkuji za něj, ukládám do oblíbených.
Ahoj Pájo, dnes jsem tyto karbanátky uvařila na oběd…“výborné!!!“ A to nemluvím o tvém receptu na šťavnaté cuketové brownies, které jsem již dělala a které jsem okomentovala minule. Prostě…“nová dimenze zpracování cukety“. Děkuji.
Soňo, moc moc Vám děkuji a velmi si toho vážím. Cukety jsou moje láska a ráda s nimi pracuji.
Docela prima recepty, cuketove karbanátky vyzkouším hned večer
Milane, hezký večer. Dejte vědět, jak se povedly. Pája