Jemný hráškový krém
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/hraskovy-krem/
Je jen málo věcí, které předčí dobrý jemný hráškový krém připravený z čerstvého nebo kvalitního zamraženého hrášku. Krutony nebo troška slaniny (nebo obé) k tomu a je to ráj.Přiznám se vám, že hráškový krém je moje guilty pleasure (přeložit do češtiny je téměř nemožné, ale pro neangličtináře – provinilé potěšeníčko). Ještě konkrétněji se přiznávám, že jako jedno z nej cestovních jídel je pro mě hráškový krém z pytlíku, je to tak. Prostě mi tato nezdravost vždycky chutnala, ale nedá se jíst pořád. Proto je tento hráškový krém na 100% lepší a zdravější variantou. A chuťově? Pojďte sami ochutnat.
Ingredience na jemný hráškový krém
Množství: 4500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
1 l zeleninového vývaru nebo vody
1 špetka soli (5 g)
3 stroužky česneku (15 g)
1/2 cibule (25 g)
2 jarní cibulky (30 g)
2 lžíce másla (50 g)
100 ml 12% smetany na vaření
Na doložení
Chlebové krutony nebo osmažená libová slanina
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jaký hrášek zvolit?
Nechat hrách nabobtnat ve vodě? Nebo použít čerstvý či mražený? Za mě je rozhodně chuťově nejlepší mít hrášek čerstvý, což samozřejmě může být velká drbačka, která se ale vyplatí tou nejlepší chutí. Já osobně jdu zlatou střední cestou a tedy kupuji hrášek mražený, který je, co se chuti týká, opravdu moc dobrý. Krom toho je pak polévka připravená opravdu doslova za pár minut. O hrášku sterilovaném se mi ani mluvit nechce, protože mi chuťově vůbec nepřijde dobrý.
Připravujeme polévku
Cibuli si nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na plátky a do hrnce dáme rozpustit máslo. Na něm pak orestujeme obě cibule.
K tomuto základu pak přidáme ještě nakrájený česnek a také hrášek. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem (ten je pro chuť samozřejmě vhodnější), osolíme a polévku necháme projít varem. Pak ji na mírném plameni vaříme 10 minut.
Mixujeme, zjemňujeme
Nakonec polévku dobře rozmixujeme a pokud chceme mít hráškový krém opravdu super jemný, tak ho přes cedník propasírujeme. Pak už ho jen zjemníme smetanou a můžeme podávat.
Nejlépe se k němu hodí křupavé chlebové nebo rohlíčkové krutony nebo pro milovníky něčeho masitého orestovaná slanina.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Pro další polévkovou inspiraci mrkněte do sekce Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na jemný hráškový krém? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, hrášek, jarní cibulka, máslo, smetana, sůl, voda, vývar
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Bando moje milovaná, polévka hráškový krém je mé dětství, potažmo vzpomínka na Štědrý den…s opraženou slaninou a krutony doma z housky dělané. Měli jsme hrachovou kaši, a protože zůstala, ze zbytku jsem udělala polévku. Přesto, že jsem nejedla kaši z mraženého nebo čerstvého hrášku, hrdě nyní prohlašuji, že není lepší pyré než z namočeného hrachu s opečenou slaninkou. Já vím, nikdy neříkej nikdy…..jakmile vyzkouším z mraženého nebo luskového, klidně přiznám prohru.Mějte se a držte se. 🙂
Marcelko, děkuji.Já mám právě na tom čerstvém ráda, že je takový sladký. Ale samozřejmě znám i klasiku z hrachu namočeného a taky bych rozhodně nos neofrněla, to zase prrrr. 🙂