Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.

V takových dnech je potřeba žaludku darovat něco, co ho příliš nepotrápí, hezky ho pohladí a udělá mu dobře. Pro mě je to jednoznačně krémová zeleninová polévka. Výhoda zeleninového krému oproti jiným polévkám je především v jeho krémovosti, hebkosti a jednoduchosti, se kterou klouže do krku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninový krém

Ingredience na zeleninový krém

Množství: 4 porce

1 mrkev (150 g)
1 petržel (150 g)
¼ celeru (150 g)
2 stroužky česneku (10 g)
4 brambory (320 g)
2 bobkové listy (2 g)
2-3 kuličky nového koření (2 g)
5 kuliček celého pepře (2 g)
½ cibule (40 g)
špetka muškátovového oříšku
1 ½ l vody
1 lžíce olivového oleje (20 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Zeleninový krém připravuji velmi jednoduchým způsobem. Veškerou zeleninu si nakrájím na kostičky, přidám koření (krom muškátového oříšku), zaleju vodou a nechám celé povařit do měkka v osolené vodě.

Celou směs i s kořením pak rozmixuji mixérem (já mám super dobrý a praktický mixér od G21) a přidám lžičku olivového oleje.

Někdo do krému přidává i smetanu, což ale zrovna v tomto receptu není nutné. Dobré je to i bez ní.

Pokud je krém příliš řídký, nechávám ho ještě vařením zredukovat a pokud je krém příliš krémový, ředím ho velmi opatrně vodou.

Zajímavý chuťový ocásek tomu pak zanechá muškátový oříšek, kterého se tam strouhne opravdu jen malinká špetka. Když se to s ním totiž přežene, může být polévka až moc hořká.

Jestliže máte doma masem posedlé, velmi se mi osvědčilo do krému přidat také osmažené kostky slaniny a klidně i osmažené kostky chlebíku. Ale to opravdu záleží jen na vás.

Ať už si dáte krém samotný či vyšperkovaný opečeným chlebem či slaninou, přeji vám dobrou chuť.

Pája