Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.

V takových dnech je potřeba žaludku darovat něco, co ho příliš nepotrápí, hezky ho pohladí a udělá mu dobře. Pro mě je to jednoznačně krémová zeleninová polévka. Výhoda zeleninového krému oproti jiným polévkám je především v jeho krémovosti, hebkosti a jednoduchosti, se kterou klouže do krku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninový krém

Ingredience na zeleninový krém

Množství: 4 porce

1 mrkev (150 g)
1 petržel (150 g)
¼ celeru (150 g)
2 stroužky česneku (10 g)
4 brambory (320 g)
2 bobkové listy (2 g)
2-3 kuličky nového koření (2 g)
5 kuliček celého pepře (2 g)
½ cibule (40 g)
špetka muškátovového oříšku
1 ½ l vody
1 lžíce olivového oleje (20 ml)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Zeleninový krém připravuji velmi jednoduchým způsobem. Veškerou zeleninu si nakrájím na kostičky, přidám koření (krom muškátového oříšku), zaleju vodou a nechám celé povařit do měkka v osolené vodě.

Celou směs i s kořením pak rozmixuji mixérem (já mám super dobrý a praktický mixér od G21) a přidám lžičku olivového oleje.

Někdo do krému přidává i smetanu, což ale zrovna v tomto receptu není nutné. Dobré je to i bez ní.

Pokud je krém příliš řídký, nechávám ho ještě vařením zredukovat a pokud je krém příliš krémový, ředím ho velmi opatrně vodou.

Zajímavý chuťový ocásek tomu pak zanechá muškátový oříšek, kterého se tam strouhne opravdu jen malinká špetka. Když se to s ním totiž přežene, může být polévka až moc hořká.

Jestliže máte doma masem posedlé, velmi se mi osvědčilo do krému přidat také osmažené kostky slaniny a klidně i osmažené kostky chlebíku. Ale to opravdu záleží jen na vás.

Ať už si dáte krém samotný či vyšperkovaný opečeným chlebem či slaninou, přeji vám dobrou chuť.

Pája