Zeleninový krém
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/vegetarianska-jidla/zeleninovy-krem/
Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.
V takových dnech je potřeba žaludku darovat něco, co ho příliš nepotrápí, hezky ho pohladí a udělá mu dobře. Pro mě je to jednoznačně krémová zeleninová polévka. Výhoda zeleninového krému oproti jiným polévkám je především v jeho krémovosti, hebkosti a jednoduchosti, se kterou klouže do krku.
Ingredience na zeleninový krém
Množství: 4 porce1 mrkev (150 g)
1 petržel (150 g)
¼ celeru (150 g)
2 stroužky česneku (10 g)
4 brambory (320 g)
2 bobkové listy (2 g)
2-3 kuličky nového koření (2 g)
5 kuliček celého pepře (2 g)
½ cibule (40 g)
špetka muškátovového oříšku
1 ½ l vody
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Zeleninový krém připravuji velmi jednoduchým způsobem. Veškerou zeleninu si nakrájím na kostičky, přidám koření (krom muškátového oříšku), zaleju vodou a nechám celé povařit do měkka v osolené vodě.
Celou směs i s kořením pak rozmixuji mixérem (já mám super dobrý a praktický mixér od G21) a přidám lžičku olivového oleje.
Někdo do krému přidává i smetanu, což ale zrovna v tomto receptu není nutné. Dobré je to i bez ní.
Pokud je krém příliš řídký, nechávám ho ještě vařením zredukovat a pokud je krém příliš krémový, ředím ho velmi opatrně vodou.
Zajímavý chuťový ocásek tomu pak zanechá muškátový oříšek, kterého se tam strouhne opravdu jen malinká špetka. Když se to s ním totiž přežene, může být polévka až moc hořká.
Jestliže máte doma masem posedlé, velmi se mi osvědčilo do krému přidat také osmažené kostky slaniny a klidně i osmažené kostky chlebíku. Ale to opravdu záleží jen na vás.
Ať už si dáte krém samotný či vyšperkovaný opečeným chlebem či slaninou, přeji vám dobrou chuť.
Pája
Líbí se vám recept na zeleninový krém? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, brambory, celer, česnek, cibule, mrkev, muškátový oříšek, nové koření, olivový olej, pepř, petržel, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Příští víkend bude k obědu, už se těším 🙂 to musí být mňamka!
Zeleninový krém, ať už se udělá s jakoukoliv zeleninou je paráda. Ať chutná.